Нови две области - Враца и Монтана, обявиха грипна епидемия. Така областите, които грипът превзе, станаха 23.

Грипната епедемия във Враца е в сила от днес, а в Монтана от утре. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

По данни на здравната инспекция в област Враца само за седмица болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили от 140 на 257 на 10 000 жители. От изпратените 11 проби за изследване в Националната референтна лаборатория при две са получени положителни резултати за грип тип А, допълни директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров.

След обявяването на грипната епидемия от 29 януари до 4 февруари всички учебни заведения в областта излизат във ваканция заради високата заболеваемост, съобщиха от Регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца. Предстои да бъде издадена заповед на началника на РУО. Досега в грипна ваканция за различен срок бяха повече от 10 училища в почти всичките 10 общини в областта.

От Регионалния инспекторат по образованието в Монтана също обявиха, че децата в региона се разпускат в грипна ваканция от утре 29 януари до 4 февруари, включително. Така те трябва да бъдат на училище на 6 февруари, тъй като 5 февруари е ден за междусрочна ваканция. Към момента от училище отсъстват около 25 процента от учениците, обявиха от инспектората по образованието в Монтана.

От днес епидемията е в сила и в София - град, както и за областите Кюстендил и Благоевград.

РЗИ-Ямбол удължи грипната епидемия на територията на областта до 31 януари, но учебните занимания ще бъдат възстановени от утре. Решението е взето на днешното заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и с острите респираторни заболявания, след регистриран лек спад на заболеваемостта през миналата седмица от 338 на 325 души на 10 000 население.

Пред епидемия са в област Търговище. В Хасковско удължиха епидемията и ваканцията с два дни - до сряда. Ще се отмени ли епидемията в Бургас, ще стане ясно отново тогава.

С още два дни ще бъде удължена и грипната ваканция на учениците от област Кърджали, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев.  Решено е децата да са на училище в понеделник - 4 февруари. Изпратено е запитване до Регионалното управление на образованието, кога е междусрочната ваканция и ако се касае за един ден между двете, за неучебен ще бъде обявен и 4 февруари.  Лроят на заболелите вобластта се е увеличил драстично през последната седмица - 486 на 10 000 души, докато през предходната те са били 187 на 10 000. По думите на д-р Кирчев такава висока заболеваемост не е имало в областта през последните години.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит.

От здравното министерство очакват пика на грипа да е следващата седмица, след които болните да почнат да намаляват, стана ясно от думите на здравният министър Кирил Ананиев.

Заради грипа в 1370 училища в страната няма занятия, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"Най-много училища, в които няма да се учи заради грипна ваканция, ще има най-вероятно тази седмица, но има възможност за преструктуриране на учебното съдържание", допълни Вълчев.