Министерството на здравеопазването съобщи, че на територията на една трета от страната има повишена заболеваемост от грип.

Грипът завладя нови територии в страната. От утре - 28 януари, до 4 февруари грипна епидемия е обявена в областите София, Перник, Смолян, Пазарджик и Варна.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

Под грипна карантина от утре са и две общини в Кюстендилска област - Бобов дол и Кочериново. Отменя се обявената от 21 януари епидемия в община Сапарева баня, но остава тази за община Дупница.

В грипна епидемия от днес са София, областите Кърджали и Хасково, Бургас, Благоевград и община Луковит=

Фалшива новина е обявената в Плевен грипна ваканция. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че следят ситуацията, но засега не се налага учениците да спрат занятие.

"Заболеваемостта от грип достигна 227 на 10 хиляди души. Грипна епидемия е обявена в една трета от областите на страната", съобщи по-рано пред журналисти д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Малко е вероятно да се стигне до обявяване на национална грипна епидемия, защото няма да има една седмица с всички области с грип, но това нищо не променя, каза Кунчев. Областните и общинските власти трябва да прилагат необходимите мерки за спиране и предпазване от епидемията, посочи той.

В страната циркулират два щама на грипа, като новият H3N2 "Канзас" преобладава над H1N1, известен като "свински грип". Грипът засяга най-вече деца и по-точно възрастовата група от 5 до 14 години. Обяснението е, че този щам циркулира преди няколко години и много от възрастните хора имат някакъв имунитет. Вирусът съвпада и със състава на ваксините, които бяха използвани през есента на миналата година, каза Кунчев.

Кои училища затвори грипа

Заради грипа е спрян учебният процес в близо 700 училища в страната, съобщиха от Министерство на образованието и науката. От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички училища в София-град. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок.

От днес е обявена грипна епидемия на територията на област Велико Търново, поради което в 6 училища в община Павликени няма да учат от 27 до 29 януари, включително.

В пет общини в област Благоевград - Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово няма да се учи от 27 до 31 януари поради висока заболеваемост на учениците. През същия период ще са в грипна ваканция и учениците от област Габрово и област Хасково, а от 27 януари до 2 февруари и учениците от област Кърджали.

Преустановява се учебният процес от 25 до 29 януари още в София-област за учениците от ОУ "Д. Дебелянов" с. Говедарци, общ. Самоков, и от СУ "Св. П. Хилендарски" - гр. Златица.

Днес няма учебни занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 училища от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил - 14 училища в гр. Дупница и 1 в Сапарева баня.

Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра днес също няма учебни занятия.

В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес.