Броят на заразените с грип у нас расте. Доказаните случаи на заболели с т. нар. свински грип от началото на грипния сезон вече надхвърлят 40 души. До момента има и един смъртен случай - на 51-годишен мъж в Смолян.

От днес учениците в община Карнобат са в грипна ваканция. Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително) ще са неучебни дни. В профила си във Фейсбук той е написал:

"Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни дните - 21, 22 и 23 януари/вторник, сряда и четвъртък/. Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места - с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус".

В заповедта се посочва, че се въвежда строг ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца няма да се приемат. Нарежда се да се ограничат масовите мероприятия - концерти, събрания, спортни прояви и др.

От днес в грипна ваканцията са и учениците в Дупница и Сапарева баня. Вчера Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив обяви предепидемични мерки в областния град.

Най-напред грипна епидемия беше обявена в Хисаря, а след това последваха и други градове.

В предепидемична обстановка е и област Монтана. През последната седмица болните от грип и остри респираторни заболявания там са се увеличи четири пъти спрямо предната седмица и заболеваемостта е вече 243 на 10 000 души, съобщиха и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В някои класове на училище е имало по 7-8 деца вчера, толкова са идвали и в групи на детска градина. В община Лом отсъстващите от училище и детска градина деца също са се увеличили рязко.

Един случай на грип при момиче на 15 години от Монтана е вече доказан в национална лаборатория, взети са още 10 проби от други болни от областта, които в момента се изследват.

От РЗИ препоръчват по-стриктна лична хигиена, избягване на контакти с болни и на събирания на много хора на едно място. В близките дни здравната инспекция ще реши дали да обяви грипна епидемия.

Д-р Магдалена Баймакова от Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА в София съобщи, че и при тях се усеща увеличаване на броя на пациентите с респираторни инфекции. В момента циркулират грип тип А и Б. Тя успокои, че всичко е в реда на допустимото, както всяка година по това време. От болницата били подготвени.

Вероятно най-голям брой болни от грип обаще ще бъдат регистрирани в началото на февруари, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР

По думите все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната, около 135 -140 души на 10 хиляди, но има отделни области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200.  Има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващата една-две седмици, каза още Кунчев.

Характерно за грипната инфекция е внезапното й появяване с остро начало. Хoрaтa дa нe ce caмoлeкувaт, a дa пoтърcят лeкaрcкa пoмoщ, кoгaтo уceтят първитe cимптoми - втриcaнe, виcoкa тeмпeрaтурa, бoлки в муcкулитe и бързa oтпaднaлocт, cъвeтвaт здравните експерти.