На 49-годишна жена, настанена в УМБАЛ-Русе, се доказа грипен вирус от пандемичен тип А (H1N1),  съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„В 13.00 часа днес на материал на 49-годишна болна жена, настанена в интензивно отделение в УМБАЛ-Русе, се доказа грипен вирус от пандемичен тип А (H1N1). Още не сме доказали дали е от щам „Мичиган“, но натам върви”, обясни проф. Кантарджиев, цитиран от "Фокус".

Случаят е с доказан пандемичен грип от тип А H1N1 и вероятно ще се потвърди, че "Мичиган", съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.

Той поясни, че пациентката е била приета в сряда в тежко състояние в Белодробната болница в Русе, но е приведена за реанимация и стабилизиране на общото състояние в Интензивното терапевтично отделение на Университетската болница "Канев". Днес отново е върната в Белодробната болница и ѝ се прилага лечение.

Продължава разпространението на грипни вируси В, започнала е циркулацията в София, съобщи още проф. Тодор Кантарджиев.

„Днес в 10.30 часа Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ” с генетични методи доказа в две проби на болни хора – дете от УМБАЛ „Александровска” и жена от Инфекциозна болница, грип В, аналог на щама „Ямагата“ от ваксината. Тоест започнала е циркулацията в град София - два дни след първия случай е доказан същия при двама пациенти в други две различни болници“, уточни проф. Кантарджиев.

Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември.

Грипът настъпва и в Бургас.

"При трима души е установен изолиран грип от тип А", съобщи Елица Карагьозова, говорител на РЗИ - Бургас.

Към момента във вирусологична лаборатория на инспекцията са изследвани серумни проби на 14 хоспитализирани пациенти с усложнения от вирусни инфекции, като при трима е изолиран грип от тип А, при един – тип В и при един – тип А и тип В. Останалите пациенти са с отрицателни резултати за грипни вируси. С бързи тестове са изследвани 7 носогърлени секрета, като резултатите при всички са отрицателни.

През последните две седмици заболеваемостта е завишена спрямо предходните седмици, но е по-ниска за стойностите, които са необходими за навлизане в предепидемичен период, отчитат експертите.

Потвърденият грипен щам „Ямагата“ за сезона е аналог на включения във ваксините за сезон 2017/2018 г. 
Новият грипен щам, който досега не е познат у нас е "Мичиган" и се очаква да замести досега познатия ни "свински грип".

Симптомите на грипа са главоболие, висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки. При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение.

Препоръката на проф. Кантарджиев е да не се контактува с болни и да се спазва отлична лична хигиена.

"Да се използват влажни кърпички, хората трябва да проветряват домовете си. Ако някой се разболее нека в дома си да използва маска, за да не зарази и близките си“, добави проф. Кантарджиев.

Съветът му е болните да се обаждат по телефона на личния си лекар, вместо да чакат в коридорите на поликлиниките и да заразяват възрастните хора, които отиват, за да си мерят кръвното или майките, които отиват на профилактични прегледи и за ваксинация на децата си.