Това каза д-р Ангел Кунчев - главният здравен инспектор на държавата, в интервю за Дир.бг.

- Атакува ли ни грипът вече?

- До момента нямаме изолация на грипен вирус в страната. Въпреки че изследваме проби от хора с подобна симптоматика, все още основно циркулират различни респираторни вируси, каквито срещнахме в предходните два месеца. Горе-долу такава е ситуацията и в Европа.

Общо взето грипът има известно закъснение, защото предни години по това време положителните проби стигаха 20-30 процента от изследваните, а сега в Европа са само 4%, а при нас изобщо няма и в други страни. Общо взето в половината страни хваща, но отделни спорадични случаи.

- Това какво означава - по-слаб или по-добър имунитет ли имаме?

- А, не. Означава, че просто закъснява като време. Оттук не може да съдим за интензивността и за вида на заболяването. Както миналата година избърза и вместо в края на януари дойде още по Коледа. Тази година може да закъснее. Но може да сме по-точни, когато някъде в Европа започне, сега е твърде рано....

- Наблюдава ли се нов пик на острите респираторни заболявания във връзка със застудяването в страната?

- Има известно увеличаване. Те обаче много трудно се отразяват в статистиката, тъй като протичат сравнително леко и много малко хора търсят лекарска помощ за тях.
Има, включително и такива, които дават ентероколитни прояви, което не е много характерно за респираторните вируси, протичащи с диарични изхождания, макар и не тежки. В 99% от случаи за един-два дни минава тази картина, но все пак е неприятно. Обикновено по този повод не се налага да се взимат болнични, не се налага да се остане вкъщи, карат се на крака.

- Нека да припомним, какъв грип ще ни атакува тази зима?

- Тази зима най-вероятно ще се сблъскаме с два варианта на А грипни вируси. Те са тези, които почти винаги предизвикват епидемиите. Разбира се, ще има и циркулация на В грипни вируси, но тя е по-скоро продължаваща.

А от А вирусите, новият щам, с който не сме се срещали досега, е заместникът на "Калифорния", заместникът на пандемичния свински грип, е "Мичиган", а другият е малко по-познатия "Хонг Конг".

За момента, поне от малкото изолации, които има в Европа, "Хонг Конг" е малко по-често срещан, а дали той ще бъде основният причинител на епидемията тази година, все още е рано да се каже.

Нов грипен щам щe ни атакува >>

- Тази година противогрипните ваксини свършиха твърде рано и не отговориха на търсенето на пазара. На какво се дължи това?

- Държа да се знае, защото много често получаваме обвинения, че противогрипната ваксина не е част от календара и Министерството на здравеопазването нито я купува, нито я разпределя, тя е на свободния пазар, в аптеките. Вносителите се базират винаги на количеството от предходните години и тъй като предходният процент на имунизации не минаваше 2-2,5%, същите количества са поръчани, които тази година се оказаха недостатъчни.

Експерт: Няколко мита пречат на грипната ваксинация >>>

Дали на база на нашите кампании за информиране на населението или по някакви други причини, но процентът на имунизация скочи на 4,5, което е почти удвояване спрямо миналата година, и ваксините се изчерпаха.

Вероятно догодина вносителите ще се съобразят с това и ще внесат по-големи количества, но сега почти никъде не може да се открие.

- Да очакваме ли по-тежък грип тази зима?

- Нямаме основание да очакваме извънредни ситуации, свързани с грипа. Ние всяка година се срещаме с епидемия. Сега, доколко ще бъде интензивен, е малко рано да се каже. Но клиничната картина, която знаем от Южното полукълбо, защото там вече се разви такава епидемия – в Австралия и Южна Африка, е че става въпрос за класическо протичане на грипа. Да, по-интензивен, специално в Австралия беше два и половина пъти по-интензивен спрямо миналата година, но без някакви кой знае какви усложнения, грип като грип.

- Може ли да слагаме все още противогрипна ваксина?

- По принцип може, макар че ние препоръчваме от края на септември до края на ноември като най-подходящо време за имунизации. С оглед на това, че организмът след имунизация не е веднага защитен, защитните антитела достигат след 20-ия ден, ние предпочитаме да е по-рано за да може при евентуални срещи с грипа през декември да сме защитени.