В цялата страна нарастват заболеваемостта като тя е най-голяма в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и София област, съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.

По думите му в понеделник, на база на данните на болните от тази седмица, ще стане ясно дали и в кои области ще бъдат обявени предепидемични мерки.

РЗИ- Пловдив обаче вече обяви ограничителни мерки в областта днес. Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000.

За периода 1-7 януари са регистрираните 419 случаи на ОРЗ срещу 151 случаи спрямо предходната седмица.  Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г.

Грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности от 250 на 10 000 души.

За ограничаване на заболеваемостта РЗИ-Пловдив е изпратила писмо до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в областта, в които препоръчва следните предепидемични мерки:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави и бременни жени и кърмачета.

2. Преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

3. Прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

4. Повишаване взискателността при провеждане на сутрешния филтър в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал.

5. Повишаване взискателността при провеждане на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и учебни заведения, включително дезинфекционен режим и често проветряване.

6. Незабавно информиране на РЗИ отдел "Противоепидемичен контрол" при регистриране на множество случаи от ОРЗ с грипоподобна картина.

7. Обслужване на болни от грип и ОРЗ от ОПЛ по домовете.

8. Системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

На този етап не се забраняват плановите операции.

Грипът тази година ни атакува малко по-късно за разлика от миналата година, когато подрани.

Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември.

В края на декември дете на 3 г. и 8 м. почина от грип в София >>

Три различни грипни щама - "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", са вече регистрирани в Русе от началото на зимния сезон. В града първо бе регистриран щамът "Мичиган" - в началото на миналия месец, преди дни бе доказан и "Хонконг". И двата са от група "А".  Третият случай е от 8 януари тази година. В УМБАЛ "Канев" е била приета 78-годишна жена с висока температура, хрема, кашлица - доказан грип от група "B", щам "Ямагата". Жената е хоспитализирана в Инфекциозното отделение и се третира с антивирусни средства. Пациентката вече е в стабилно състояние и изписването й зависи от стабилизирането на общото й здравословно състояние.

Започнете лечението на грипа в първите 48 часа >>