В почти цялата страна е обявена грипна епидемия - извън обсега ѝ остават само Силистра, Габрово, Перник и Ловеч. В Ловешка област в епидемия е само община Луковит. Така епидемията обхваща 24 от 28-те области в страната. 

Днес обявиха грипна епидемия в Търговищка област. От Регионалното бюро за борба с грипа и остри респираторни заболявания препоръчват учебните занятия да се прекратят до 4-ти февруари включително. И област Монтана от днес е в грипна епидемия. Учебните занятия са прекратени до 4-ти февруари.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

РЗИ-Кърджали удължава грипната епидемия на територията на област Кърджали считано от 31.01.2019 г. до 01.02.2019 г. включително.

РЗИ-Пазарджик удължава грипната епидемия на територията на област Пазарджик във връзка със запазващото се високо ниво на обща заболеваемост от грип и ОРЗ. Учебните занятия в областта се възстановяват, считано от 30.01.2019 г.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. По последни данни от утре 30 януари ще бъде отменена грипната епидемия в Старозагорска област.

В цялата страна са затворени над 1300 училища, но министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че загубеното учебно време няма да се наваксва за сметка на почивни дни или редовни ваканции.

Грипният вирус е изменчив, като най-пандемичен е тип А - H1N1 и H3N2. Тази година тези щамове бяха включени в четиривалентната противогрипна ваксина, проблемът е, че българите не се ваксинират.