Лекарска грешка е довела за смъртта на 29-годишната родилка Евгения Крумкова и нероденото й момиченце в МБАЛ-Благоевград. Това става известно от проверката на "Медицински надзор", получена по реда на Закона за достъп до обществена информация от Центъра за защита на правата в здравеопазването, съобщи bTV.

Младата жена издъхна на 16 юни на операционната маса в благоевградската болница, след като й била поставена упойка. Тя трябвало да роди със секцио втората си рожба, тъй като преди 3 години по същия начин дошъл на бял свят първородният й син. Минути, след като анестезиологът поставил упойката обаче, Евгения започнала да се задушава и въпреки усилията на екипа - починала. Лекарите не успяли да извадят от утробата й и бебето.

Медицинските одитори са категорични, че грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на младата жена. Евгения е била интубирана неуспешно два пъти.

"Наистина съдебно-медицинската експертиза доказва, че пряка причина за смъртта на родилката е проблеми при интубацията, които са довели до лошия край. Трудно ми е да коментирам, затова и се провежда това разследване, за да докаже, ако има вина, каква е тя. Най-вероятно, да. Не бих го нарекъл грешка, професията ни е трудна понякога. Просто за секунда, разсейвайки се, лекарят може да причини това, което се случи, за съжаление", коментира директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев, който е и акушер-гинеколог.