Граждански организации протестираха пред Столична община срещу презастрояването. Те настояват за реален ангажимент от местната администрация по темата за прекомерното строителство в столицата и разширяване на възможностите за оспорване на градоустройствените планове.

Днешното заседание на СОС предвижда гласуване на нов устройствен план на кв. "Люлин" - център и предложение за приватизация на общински терени в кв. "Люлин" и в кв. "Надежда", които в момента се ползват като паркинги, решение ще има за използването на междублоковите пространства в кв. "Хиподрума".

Снимки: Иван Григоров

От "Обединена София срещу презастрояването" внесоха конкретни искания до кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелени площи в града. Те настояват до края на мандата на настоящият Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване. Протестиращите искат при приемането на "Визия за София" и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата. Според протестиращите обществените обсъждания трябва да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

Снимки: Иван Григоров

От Обединена София искат от Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи по-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни.

Гражданите настояват да се извърши пълна проверка на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.

Снимки: Иван Григоров

Смятам, че е дошло време да се направи пълна проверка и ревизия на законността на извършените реституции и заменки, изобщо на процедурите, които предвиждат застрояване, особено на паркове и зелени площи, каза омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи демонстрацията.

Според нея е необходима и промяна в законодателството. "С моя екип не еднократно сме отправяли препоръки за това, че трябва да се разшири кръгът на заинтересовани лица, които да атакуват по съдебен ред всяко решение на Столичния общински съвет, с което се посяга на поредната зелена площ", поясни Манолова.

Снимка: Булфото

Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет във връзка с протеста срещу презастрояването. "Наистина ви призовавам, когато говорим за този проблем да забравим популизма, защото конкретните управленски решения изискват почтеност и да се обяснява на хората това, което е възможно," отбеляза Фандъкова. "Това беше ангажимент, работим за промяната по най-добрия начин с включване на всички заинтересовани страни, с всички граждани, с издаването на споделена визия, защото всичко това утре гражданите трябва да го плащат", поясни тя.

"Аз не съм човек на приказките, но съм доказала, че съм човек на диалога и на действието и на реализма. Знам, че популизмът изкушава, знам, че е много лесно да кажа "спираме презастрояването". Аз искам да спра презастрояването. Аз живея в квартал, който е презастроен и изпитвам на гърба си цялото си неудобство от това. Но ако само това го кажем ние ще излъжем хората, ние трябва да кажем как го правим това", каза Фандъкова. "Тази работа изисква много прецизиране, правни консултации и експертни становищата, за да може да бъдем сигурни, че едно наше решение няма да влезе в съда", обясни тя. Аз ще продължа да изпълнявам моя ангажимент да променяме града с конкретни решения, в диалог с гражданите", добави тя.

Снимки: Иван Григоров