Лидерът на "Евророма", шефът на Върховното ромско мешере Христо Върванов - Папата и Димо Станчев, който също е член на мешерето, бяха обвинени за изнудването на ген. Никола Николов. Според прокуратурата те са искали 250 000 лева от него, за да не разкрият компрометиращи факти.

Тримата бяха арестувани през 2009 година след сигнал от Николов. Цветелин Кънчев остана в ареста до април 2010 г., когато софийските апелативни магистрати го пуснаха под гаранция от 20 000 лева.

Вчера прокуратурата поиска 3 години затвор за Кънчев, 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за Станчев и от 5 до 15 години лишаване от свобода при строг режим за Ицо Папата.

Днес градските магистрати осъдиха Върбанов на 6 години затвор, 5000 лева глоба и конфискация на 1/4 от имуществото му.
Станчев пък получи условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок. Той ще трябва да заплати две хиляди лева глоба.

Двамата осъдени ще трябва да върнат парите на Николов и да платят всички разноски и държавни такси по делото - около 13 000 лева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Прокурорът по делото Бисер Кирилов каза, че ще протестира тази оправдателна присъда, предаде БНР.
Стана и ясно, че Цветелин Кънчев няма да съди държавата в Страсбург заради четирите месеца престой в ареста, но ще инициира, чрез Коалиция за България, законодателна промяна, която да накара да се търси и отговорност на магистрати, заради които България бива съдена в съда в Страсбург.