Въпреки проливния дъжд, стотици чакаха на дълга опашка пред сградата на Българската академия на науките (БАН), за да отдадат последна почит на акад. Стефан Воденичаров.

Поклонението пред акад. Стефан Воденичаров, който почина на 8 юни на 75-годишна възраст, започна днес от 11.00 часа в Големия салон на БАН. Черно знаме пред фасадата на Академията е спуснато в знак на почит и скръб към големия български учен и общественик.

Въпреки дъжда, стотици се поклониха пред акад. Воденичаров

Снимка: Булфото

Прощаваме се с едно от най-утвърдените и авторитетни имена на българската наука, каза президентът Румен Радев

"Акад.Воденичаров не само посвети силите си за развитието на българското образование и наука. Той имаше една много по-голяма кауза, на която отдаде живота си - просветена, обединена, прогресираща България. Светла му памет", каза държавният глава след като поднесе цветя в памет на големия учен.

Президентът Румен Радев отдаде последна почин на акад. Воденичаров

Снимка: БТА

Акад. Воденичаров бе председател на БАН в периода 2012-2016 г., министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов /2013 г./, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН /2007-2012 г./, председател на Общото събрание на БАН /2008-2012 г./. На акад. Воденичаров дължим дълбоки признания за постиженията му като изобретател в областта на металознанието. Той е автор на над 70 патента, ръководител на повече от 207 научни проекта и на разработки в областта на енергетиката и отбраната. Носител е на орден "Стара планина" първа степен и редица други отличия, сред които почетен медал на Министерство на отбраната "Свети Георги" и почетен знак "Марин Дринов" за значителни заслуги към БАН.

Черно знаме е спуснато пред фасадата на Централната сграда на БАН

Снимка: БТА

"Кончината на акад. Воденичаров е непрежалима загуба и голяма загуба не само за семейството му, но и за БАН, за цяла България. Той освен, че беше виден учен с международна известност в областта на металознанието, беше също така изтъкнат държавник, общественик и голям патриот", каза председателят на академията, акад. Юлиан Ревалски и подчерта, че негови разработки на акад. Воденичаров са били внедрени в хранителната промишленост, в ядрената енергетика и е спомогнал за издигане на авторитета на БАН.

Акад. Ревалски отбеляза и важната заслуга на предшественика си като министър на образованието.

"Макар и за кратко, положи много усилия за обвързване на науката с образованието на всички нива. Той беше и радетел на единението на българите около цели, които ги обединяват. Той беше един от най-ярките будители и строители на съвременна България", добави още той.

Поклонение пред акад.Стефан Воденичаров, който почина на 8 юни на 75-годишна възраст,

Снимка: БТА

На поклонението присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Животът ме срещна сравнително късно с акад. Воденичаров, 2013 г., когато той стана министър на образованието, младежта и науката тогава. Макар и за кратко той остави своя отпечатък и в министерството, и в нашето съзнание. Всички го помним като един широко скроен човек, с остър ум, с изискан вкус, с визия за бъдещето. Той се беше посветил на България и това тя да бъде добро място за живеене. Умът му работеше постоянно на тази тема и се опитваше и нас да зарази с неговия ентусиазъм", спомни си за него Вълчев.

Министърът на образованието Красимир Вълчев на поклонението

Снимка: Булфото

Изключителен човек и личност каза през сълзи кметът на София Йорданка Фандъкова:

"Във всяка своя роля - като учен, като председател на БАН, министър на образованието, като общественик се впускаше с огромен ентусиазъм и желание. Имах честта да го познавам добре, дори да се наричаме приятели. Спомням си, че с огромна гордост ме доведе в тази зала да ми я покаже, когато беше председател на академията, когато тя се ремонтираше и с още по-голяма гордост ме покани, когато тя беше готова. Спомням си, когато като министър на образованието и науката дофинализира процеса на оперативната програма "Наука и образование", за която толкова се борехме. Беше чест да познавам акад. Воденичаров".

Йорданка Фандъкова на поклонението на акад. Воденичаров

Снимка: Булфото

Народният представител Румен Гечев и депутати от "БСП за България", също бяха дошли да поднесат цветя и да отдаде почит пред учения. "Акад. Воденичаров е голям патриот и учен, който е допринесъл много за развитието на българската наука и има принос за отбранителните способности на България. Ползва се с изключителен авторитет в страната и чужбина, и е истински патриот, който постигна много добри резултати със стабилизирането и издигането на ново ниво на работата на БАН", заяви Гечев.

Румен Гечев

Снимка: Булфото

 На поклонението бяха поднесени венци в памет на акад. Стефан Воденичаров от всички парламентарни групи.

Стотици се простиха с акад. Воденичаров

Снимка: Булфото