Градушка с размерите на лешник е паднала в Свищовско, нанесени са щети на земеделската продукция, има наводнени пътища, съобщи за БТА кметът на Свищов Генчо Генчев.

По думите му пороят, съпроводен с градушка е продължил повече от 20 минути. Най-засегнати са селата Морава, Вардим и Драгомирово. Преустановено е движението по жп линията Левски-Свищов в района на жп спирката в село Морава.

Кметът Генчо Генчев е пристигнал в Морава с аварийните екипи за да бъдат установени пораженията от градушката, започнала в следобедните часове. В края на миналата седмица селото беше поразено от градушка и ураганен вятър, а щетите бяха описани от комисия към Община Свищов, припомни кметът.

Истински потоп преживя свищовското село Совата, сигнализират зрители на bTV. След силна буря улиците се превърнаха в буйни реки, водата отнася всичко по пътя си.

Към момента липсва информация за щети, няма и официални данни за пострадали хора.

Dir.bg припомня, че по-рано леден дъжд с размерите на лешник падна в района на Монтана.

Градушката в Монтана продължила около 10 минути, но съсипала до корен градините със зеленчуци, лозята и овошните дръвчета. Помлени са и най-близките ниви с жито и слънчоглед. "Всичко е побеляло от ледената покривка", разказа кметът Горанова.

Потеклите порои наводнили и улиците и домъкнали в центъра на селото много пясък. Дъждът и градушката били толкова силни, че автомобилите по международния път Е-79, превърнат в река, спрели, споделиха шофьори. Стопаните и местната управа в Горна Вереница все още проучват щетите.

В съседното село Долно Вереница ледената бомбардировка се разминала. От полигона за борба с градушките изстреляли десетина ракети и разбили опасния облак, част от него обаче се изляла над Горна Вереница, където живеят 110 души. Никой от тях не е застраховал домашната си градина.