Градушка удари магистрала "Тракия" край Нова Загора днес следобед и затрудни движението. За щастие, не се съобщава за инциденти, но видео във Фейсбук страницата Meteo Balkans показва колко рисковано е било шофирането в този момент.

"Страшен град с разнородни размери се изсипа днес в Нова Загора", коментира пред bTV Валентина Иванова, която е снимала размерите на ледените късове.

Снимка: bTV

По пътя от Нова Загора за Раднево бурята е съборила голямо дърво, което е спряло движението в едната посока. Хора от района се оплакват от смущения в електрозахранването, допълва Нова телевизия.

Градушка имаше и над Карловско. Най-големи са пораженията в село Каравелово, съобщи за "Фокус"-Пловдив кметът Славка Червенкова.

"Унищожени са всички лозови и зеленчукови насаждения в селото", каза тя и уточни, че градушката е заваляла около 15.30 часа и е продължила около 10 минути.

Градушка е валяла и в самото Карлово и селата Богдан, Певците и Иганово, като там тя е била примесена с дъжд. Продължила е около 3-4 минути и е била по-слаба, като не е причинила видими сериозни щети. 

По разпореждане на новия министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите от градушката в населените места край Карлово и Нова Загора, съобщиха по-късно от пресцентъра на ведомството.

Представители на общинските земеделски служби започват още утре обследвания на пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения.

Утре засегнатите населени места ще бъдат посетени от директора на Областна дирекция Земеделие - Пловдив и директора на Областна дирекция Земеделие - Сливен. За улеснение на засегнатите стопани е създадена организация за подаване а заявления за обезщетение до кмета на населеното място.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия. От Агенцията припомнят, че не се извършват противоградови действия и над населени места.

До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на Област Стара Загора-"Тъжа".

Синоптиците прогнозират още бури и краткотрайни валежи до полунощ. Утре сутринта валежите почти навсякъде ще спрат, облачността ще се разкъсва. През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна. Утре след обяд и привечер отново на много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, в отделни райони са възможни нови интензивни валежи и бури.