Нова тарифна политика за градския транспорт в столицата подготвят от Общинския съвет, съобщи stolica.bg. Тя предвижда сегашният билет от 1,60 да бъде премахнат до края на годината. Новият билет Новият билет ще важи за 30 минути - пак на цена 1.60 лева, и за 60 минути - на по-висока цена. Билетът ще е комбиниран и в рамките на определеното време с него гражданите ще могат да се прекачват в трамвай, тролей, автобус или метро. Общинските съветници са отхвърлили вариантът цената на билета да е според изминатото разстояние като по-скъп.

"До края на годината, може би, даже през ноември, ще се появи новият билет за време и сегашният ще изчезне", каза Зафир Зарков - председател на комитета, който изработва новата тарифна политика на обществения транспорт в София. Така с един билет пътникът ще може да се прехвърли от трамвай на метро в рамките на 30 минути. За по-дългите маршрути обаче се предвижда билет с валидност 60 минути и по-висока цена.

"Очаквам до края на годината да се проведе общественото обсъждане, за да се чуе и мнението на софиянци. Въвеждането на билета минава през промени в наредбата (за реда и условията за пътуване в градския транспорт)", каза и Альоша Даков.

Софиянци губят от забавянето на комбинирания билет. "А именно към тях е насочен, защото е изгоден и целта е да ги накара да слязат от автомобилите", убеден е Симеон Ставрев, член на транспортната комисия. Според него прилагането на този билет умишлено се бави, защото ще е привлекателен за гражданите и може да намали купуването на абонаментни карти. 85 на сто от софиянци пътуват с дългосрочни превозни документи (абонаментни карти) и за тях този билет не е важен", потвърди и Зарков.

От Центъра за градска мобилност не можаха да уточнят кога ще бъде въведен новият билет. "Решението е изцяло на Столичния общински съвет", подчертаха оттам. Тяхното мнение също е, че билетът "за време" е по-добро решение, отколкото "за разстояние".