COVID-19 уби още един лекар у нас. Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев - д-р Милан Първанов, почина на 59-годишна възраст вчера. Той беше единственият постоянен анестезиолог в лечебното заведение в града и е дежурял постоянно в отделението за болни от коронавирус. Съпругата му също е заразена.

Преди дни д-р Първанов е бил диагностициран с коронавирус, състоянието му се влошило и е бил настанен в болница в София, където в събота загуби битката за живот. Той не е имал сериозни придружаващи заболявания и до последно е бил на работа в претовареното отделение. Преди години са му поставени няколко стента, но бързо се възстановил и не е имал последващи здравословни проблеми. Заради усложненията от коронавируса вероятно е получил и инфаркт. Това обаче не е причина за смъртта му, защото ако не се беше заразил, нямаше и да се стигне до инфаркта, казват лекари.

 "След като излезе положителният му тест, той си беше вкъщи под карантина. Миналата неделя обаче започнал да вдига висока температура - 38,5. Свързал се е с колеги от Окръжна болница "Света Анна" в София и сам е отишъл там за лечение. Първо бе в Инфекциозно отделение, а след това е преместен в реанимацията и интубиран", разказа през сълзи д-р Мария Радойкова, която от 30 г. работи с д-р Първанов.

Колегите му са шокирани от загубата му. Години наред те са работили с д-р Първанов, определят го не само като голям специалист, но и като много добър и всеотдаен лекар и човек.

"Не знам как ще продължим работата си без него. Даде страхотен пример за всеки един колега, работи до последния момент", коментират негови колеги.

Медицинските сестри от болницата също разказват, че са загубили светлината и опората в работата си. "Той бе наш учител. Осиротяхме и не знаем, какво ще се случва сега. Загубихме най-близкия си човек след родителите", казват сестрите.

"Той работеше денонощно, спасяваше денонощно, от първия момент беше на първа линия, не се изплаши. За съжаление обаче от това си отиде", разказа още медицинската сестра на АГ отделението Надежда Костова пред БНТ.

Инфекциозното и Вътрешното отделение, както и това по Неврология в болницата в Гоце Делчев от един месец са COVID-отделения. Лекарят е бил изключително натоварен, защото е бил и реаниматор, и анестезиолог за цялата болница.

"Идваха колеги, които чу помагаха, но той беше стожерът на тази болница", каза още сестрата.

От болницата са предприели мерки, за да не се случат опасенията на колегите. Разчитам на д-р Радойкова да поеме длъжността на д-р Първанов, за да може хората да са спокойни. Тя е местен кадър и смятам, че ще може да го замени подобаващо, коментира Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров" Гоце Делчев.

Той добави, че д-р Първанов е бил изключително взискателен относно предпазните средства и никога не е правил компромиси.

"Голям лекар, който е спасил стотици животи. Голяма загуба за града, за хората и за целия район", коментира и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Кметът бе категоричен, че е нужен по-голям контрол за спазване на мерките срещу коронавируса.

"Липсва сериозен контрол от институциите по повод спазването на мерките за COVID-19. Хората не спазват това, което се изисква по разпореждането на Министерството на здравеопазването. Смятам, че трябва да има истински контрол и хората да станат по-отговорни, защото ще останем без лекари", посочи Владимир Москов.

Съпругата на починалия с коронавирус д-р Милан Първанов - д-р Вера Първанова, също е с положителна проба за коронавирус. Тя е под карантина и се лекува у дома. Д-р Вера Първанова е началник на неврологията в болницата. Семейство лекари в Гоце Делчев, които също бяха с положителни проби и се лекуваха в болница, вече са изписани в добро състояние. Има обаче още заразени медицински сестри от болницата в града.