Готин съм, но съм за гараж. Този надпис върху електронното табло на автобус от градския транспорт в София се превърна в хит и предизвика многобройни коментари в социалните мрежи.

"По-голяма част от които, естествено, положителни. Мнението, като цяло, беше, че това е много свежо и идейно", коментира Марио Евстатиев пред Нова тв. Той е единственият специалист в България по системи за визуална информация в превозните средства от обществения транспорт.

Кадър: Нова тв

Популярните в чужбина като "фън кодове", всъщност, са забавни надписи, по различни поводи.

"Включително поздравления за празници, както имахме за Нова Година, за Коледа, за Деня на София. През 2017-а направихме много интересен ден на отворените врати, на който всеки можеше на електронни табели на един автобус да напише каквото си иска, включително и "Обичам те, Мими", например", обяснява още специалистът.

Надписите се набират на компютър и се въвеждат в електронните табла на обществените превозни средства.

"Решихме да разчупим малко стереотипа и да накараме хората да се усмихнат и да погледнат на градския транспорт по един по-различен начин. Но пак казвам, основното предназначение на маршрутните табели е да указват линията и посоката на движение, всичко останало е допустимо в разумни граници", споделя още Евстатиев.

Марио е оптимист, че изписването на подобни символи и надписи ще се превърне в задължителен стандарт за всички транспортни оператори в София.

"Идеята е хората лесно да разпознават превозното средство, например, че отива до автостанция, че отива до централна ЖП гара, че на крайната си спирка завършва движението си до метростанция", обяснява още той.

В ход е и създаването на адаптиран шрифт за номера на линията, който да е по-лесно видим от хората с нарушено зрение.