Малоброен протест се проведе в софийското село Мрамор срещу призива за унищожаване на прасета в селото, предаде БНР. Оратори на протеста са хора, които не са от селото, а се представят като граждани, дошли да подкрепят местните стопани, отбеляза националното радио.

Няколкото местни мъже, които се появиха на площада на селото, твърдят, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и се налага избиване на животните - като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от коментари. Неофициално обаче заявиха пред репортер на "Хоризонт", че кметът на Мрамор е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива.

Около десетина прасета са се отглеждали в село Мрамор. Почти всички от тях вече са заклани, каза кметът на селото Ивайло Иванов, според когото в селото е останала една свиня-майка и лично той ще заведе ветеринарните власти, за да види дали някой ще си позволи да я убие. Кметът отрече обвиненията, че той е организатор на протеста: "Дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание", заяви Иванов.

Единствената местна жена, която потвърди пред медиите, че е заклала двете си прасета, отглеждани в задния двор, каза, че подкрепя мярката с принудителното клане, която е превантивна мярка.

Оратори на протеста са хора, които не са от селото, а се представят като граждани, дошли да подкрепят местните стопани

Снимка: БТА

Голяма част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от протестите срещу "Топлофикация" и Комисията за енергийно и водно регулиране, срещу чумата по овцете и козите в Южна България, срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, хората не трябва да спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и не трябва да унищожават прасетата си.

"Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват" - каза водещият оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева, гражданин.