За периода от 2015 до 2016 година имаме пет образувани досъдебни производства с 23 лица, на които са им повдигнати обвинения. Предадени са на прокуратурата и в момента всичко е на етап съдебни производства.

Това каза пред журналисти в Народното събрание директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов след изслушването във Временната комисия за проверка на данни, водещи към съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива, предаде Агенция "Фокус".

„Докладът ни до анкетната комисия е изпъстрен с доста фактология, имаме и много предложения, които е изключено да коментираме в момента“, посочи той.

„Докладът е явен, предали сме го на председателя на комисията и може да бъде ползван за всичко, включително и за анализи“, допълни Ивайло Спиридонов.

Случаят „Марешки“

На въпрос относно сигналите срещу Веселин Марешки гл. комисар Спиридонов обясни, че не може да говори за определени лица и, че се работи по различни сигнали, които касаят и други лица.

„В момента, в който сме готови с някаква конкретика, събрали сме доказателства, редът е доклад в прокуратурата“, уточни той.

По думите му ГДБОП работи само по организирани престъпни групи, така че, когато събере данни ги докладва в Специализираната прокуратура.

На въпрос на този етап колко са групите, които се занимават с контрабанда на горива Ивайло Спиридонов коментира, че не може да каже колко са.

„Проверките, които вършат в момента ГДБОП няма да ги коментирам“, заяви той.

Закон за горивата

Всички изслушани в комисията на НС препоръчаха да се направи Закон за горивата, в който ще бъдат включени горивата с особен статут на наблюдение.

Това заяви Валентин Николов, председател на Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г.