Дълго мълчание от страна на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов след въпрос на журналиста Миролюба Бенатова и напрегнат диалог между двамата - това беше един от акцентите в днешния брифинг на здравните власти.

Както е известно, през май миналата година - в разгара на епидемията - интервю на Бенатова с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски доведе до сериозна полемика, след като видимо ядосан от посоката на разговора, той го прекрати с думите "Очаквам да измрат много хора, яко да измрат".

Този път журналистката се обърна към здравния министър с въпрос дали има информация за проверка на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) по отношение на Правителствена болница за "епидемия" от емболия и тромбоза на долните крайници по клинична пътека номер 20.1. На което той уточни, че Здравната каса няма задължение да му се отчита.

"Има представители на министерството в държавната квота на Надзорния съвет на Здравната каса, но този надзор не извършва проверки. Проверките се извършват от управителните органи на касата, управителя и съответния директор на РЗОК - в случая Столичната здравно-ускорителна каса. Ще се запозная с визираната от Вас информация и ще ви дам необходимия отговор тогава, когато имам всички данни", обясни Ангелов.

Бенатова обаче настоя за отговор от него - като бивш директор на Александровска болница - на въпроса "лесно ли се допуска техническа грешка 65 пъти в отчета на една и съща клинична пътека за болничен престой, която грешка е на стойност 238 хиляди лева". След продължително мълчание от негова страна, думата взе началникът на Военномедицинската академия Венцислав Мутафчийски, който попита: "Какъв отговор очаквате на хипотеза. Аз дори не разбирам какво искате да кажете. Не ми е известно за какво питате, но ми се струва невероятно".

Все пак здравният министър продължи с обяснението: "Вероятно правите някакъв вид разследване. За пореден път ви казвам, че не разполагам с данните от това и не мога да си позволя да коментирам под никаква форма това, което изнасяте. Не мога да ви отговоря на въпроса, тъй като не знам в основата му какво стои. Не ме карайте да предричам някакъв тип проверка, която Министерството на здравеопазването би разпоредило, ако до нас достигне информация за нещо, което се е случило".

Бенатова: Аз ви цитирам извода от проверката и това, което казва директорът на Правителствена болница - че на базата на техническа грешка са взети 238 хиляди лева отгоре по отношение на една и съща клинична пътека заради тази техническа грешка.

Ангелов: Министерството на здравеопазването ли е правило тази проверка, която визирате, г-жо Бенатова? Отговорете ми на въпроса.

Бенатова: Здравната каса.

Ангелов: Как очаквате министърът на здравеопазването да коментира проверка на независима институция?

Бенатова: Питам ви като директори на болница, Вас като бивш.

Ангелов: Аз не съм директор на болница.

Напрегнатият диалог между двамата приключи, след като Костадин Ангелов даде думата на друг журналист.