Сметката за дълга е сравнително предвидима. Разходите за един, са приходи за друг. Имаме буфери, за да може да реагираме и на нови предизвикателства. Няма да си позволим да забавяме връщането на пари на фирмите - става въпрос за акциз и ДДС. Дори и днес, защото сме края на март, сме изплатили на фирмите дължимото. Това обяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Референдум".

"Има много професии, които ще могат да се възползват от възможността за безлихвени кредити, защото ще могат след това бързо да се вдигнат, да се върнат в работата и да погасят заема. Мислим в много посоки. Също така трябва и всеки да преосмисли решенията си. Държавата ще подпомогне тези, които са внасяли адекватно средства в осигурителния бюджет. Ако в някой ресторант са плащали на минимална заплата, това е друго. Нали разбирате", добави Горанов.

"Грантовете от държавата са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40", обясни Горанов.

"Това, което сме предложили в разходната част, е да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите. В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвиди и други разходи. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление", коментира той и добави, че не трябва с лека ръка да се режат разходи.

"Ако говорим за преки данъци, ние дадохме отсрочка на фирмите да не го внасят или да го внасят в размер, в който те преценят. Другият пряк данък е върху доходите на физически данъци, а косвено облагане - не се плаща от бизнеса и в този смисъл не приемам този дебат, разговор с търговци по отношение на ДДС аз няма да водя", коментира още Горанов.

Министърът се ангажира да помогне на самотна майка с три деца, която отправи през предаването въпрос към него как да гледа децата си, докато работи, след като и годишният й отпуск е изтекъл, а родителите й са в друг град, т.е. не могат да помогнат. Горанов призова дамата да се свърже с него или с кабинета на социалния министър Деница Сачева.

"Всеки по някакъв начин ще претърпи определени щети. Нашата цел е да запазим основните функции на държавата. И второ, тук е моментът всеки да преосмисли поведението си в основно състояние. Хората подценяват ролята на социалната система", посочи още Горанов и още веднъж каза, че задачата е да се "опитаме да подпомогнем тези бизнеси, които имат желание да запазят и съхранят заетост".

"Аз целенасочено се пазех да говоря от името на банките, но няма да крия, че постоянно съм в контакт с Централната банка и колегите от търговските банки. Очаквам в четвъртък Европейската централна банка да публикува общите условия. Регулаторната рамка ще позволи на засегнатите от кризата да получат глътка въздух. Това ще бъдат няколко месеца, разбира се, няма да бъдат години и то за тези, които наистина са засегнати от разпространението на заразата. Вероятно проблем с междуфирмената задлъжнялост ще се появи. Естествено каквото и да препоръчам недобросъвестният ще си остане недобросъвестен", заяви Горанов.

"Heмaлĸo пoтpeбитeли щe бъдaт зaтpyднeни в изплaщaнeтo нa cмeтĸитe cи и пoгacявaнeтo нa ĸpeдититe в cлeдвaщитe ceдмици. Tъpгoвcĸитe бaнĸи в Бългapия paбoтят aĸтивнo зa oблeĸчaвaнe нa ĸpeдитнитe ycлoвия и ĸopeĸтнитe дoceгa плaтци щe мoгaт дa oтcpoчaт зaдължeниятa cи", обяви Πeтъp Aндpoнoв, председател на Acoциaциятa нa бaнĸитe в Бългapия, пред БНТ.

"Много бизнеси ще изпитват затруднение. Ние се опитваме да помогнем на най-засегнатите. Фирмите, които имат средства, явно ще продължат да съществуват. Малките бизнеси, като хотелиерство и ресторантьорство, пък са много гъвкави. Примерно, няма как да се очаква, че хотел в Банско на 1 април ще има същите приходи, както през януари. Примерът ми е произволен. Усилията на кабинета са насочени към фирми, които ще запазят работни места", каза още финансовият министър.

"Говорим за облекчения, които са свързани с бизнеси и лица пострадали от коронавируса. Говорим за хората, които преди настъпването на пандемията са били редвони платци и основен стълб на банките. Това са хора, които сега имат затруднения заради епидемията. Мярката не е за тези, които преди коронавируса са били нередовни платци и не са изпълнявали договорите си. Чакаме решението на ЕЦБ, за да можем да налеем средства и да подпомогнем сериозните клиенти, които сега под някаква форма изпитват затруднения", каза Петър Андронов.

"Всеки, който е взел кредит и е сключил застраховката за безработица, сега ще може да се възползва от тази застраховка. За съжаление мога да кажа, че болшинството от хората не са се възползвали от тази възможност, когато са теглили кредити. Има такива граждани, но те не са мнозинство. Ние не можем да работим за фирмите за бързи кредити, освен ако те не са част от някоя банкова институция. Ние работим за кредитите на търговските банки, няма как да коментирам темата за фирмите за бързи кредити", разкри още Андронов.

"Хората се ориентират правилно в ситуацията. Те се притесняват дали ще могат да обслужват задълженията си в този момент. Гражданите правилно смятат, че разсрочването на плащането на лихвите и главниците по кредите е сред най-добрите мерки. Така всеки ще може да спести средства за най-належащите си нужди. Другата правилна мярка, която отново хората припознават като добра, е даването на безлихвени кредити. Всички работим заедно - държава, търговски банки, Българска банка за развитие. Надявам се, че ще намерим най-правилното и точно решение. Отново ще повторя, че говорим за мярка, която е насочена към хора, които са били изрядни платци и сега страдат заради епидемията. Ние познаваме тези клиенти много добре и ще им помогнем. Няма как някой, който е имал проблеми преди настъпването на пандемията и сега се опитва да се скрие зад нея, да получи помощ", добави той.

"Да, банковата система е стабилна. Капиталът на банковия сектор е над 15 млрд. лева. Банките имат буфер, който сега ще използват, за да парират загубите, които ще претърпят. Да, банките също ще претърпят загуби, но има достатъчно натрупан капитал, който ще покрие тези загуби. Банковата система е стабилна. Хоризонтът пред нас е добър и не виждам проблеми в банковия сектор", категоричен бе Андронов.