Това изтъкна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на „Седмица на гората” 2012 във Враца.
"Не става въпрос за строителство на хотели и то няма да се допуска", подчерта той, цитиран от пресцентъра на земеделското ведомство.

Тази година мотото на Седмица на гората е „Гората за децата”.
"В момента децата седят само пред компютрите, искаме да са сред природата", каза Найденов. По думите му те трябва да практикуват зимни спортове, да има велопътеки, екопътеки в планините. Децата трябва да спортуват и за целта са необходими инвестиции и инфраструктура в горите, допълни той.
Над 10,5 млн. лв. от средствата от фонд „Инвестиции в горите” ще се вложат в изграждането на горски пътища през 2012 г.

В заключение министърът изтъкна, че ни предстои да постигнем консенсус за бъдещето на българската гора - за това как трябва да бъде управлявана по най-добрия начин, каква политика ще се прилага и какво развитие планираме, и пожела колегията да намери този консенсус, за да няма никакви съмнения в обществото.
По думите му създадените 6 държавни предприятия само за шест месеца са донесли повече от 3,5 млн. лв. печалба, която ще бъде реинвестирана в дейности по опазване на гората.

Официалният стар на "Седмицата на гората" започна с водосвет - молебен за българската гора, отслужен от Траянополския епископ Киприян. Той освети и 10-те нови високопроходими автомобили "Ховър", произведени в Ловеч, предназначени за държавните предприятия в горския сектор, предаде БТА. Ключовете за ховърите връчи земеделският министър на шефовете на Държавните горски стопанства.  Всяка от високо проходимите машини струва 24 хиляди лева без ДДС, уточни министърът, цитиран от Стандарт нюз.

След това Найденов, председателят на комисията по земеделие и гори Десислава Танева, народни представители и кметът на Враца Николай Иванов засадиха елхички в парковото пространство край централния площад на града.
Празникът за откриването на Седмицата на гората продължи с връчване на наградите "Лесовъд на годината", "За принос за популяризиране на имиджа на лесовъдската колегия" и за "Служител по контрола" за 2011 г.

През 2011 г. в горските територии – държавна собственост е извършено залесяване на площ от 14 983 дка, което представлява 105,2% от планираното за годината (14 245 дка), като 694 дка от тях са залесени по проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, сочат данните на земеделското ведомство. Създадените нови гори са предимно върху площи, които не могат да бъдат възобновени по естествен път, сочат данните на земеделството ведомство.

В рамките на "Седмицата на гората" Найденов, заедно с екоминистър Нона Караджова, откри и обновения природозащитния център „Горски дом” в парка на „Врачански Балкан”.
Горският дом е обновен по Оперативна програма Околна среда, като проектът е на стойност 500 000 лева, каза Караджова. На територията на горския дом има защитени растителни видове. Домът извършва природозащитна дейност.
Найденов заяви, че очаква и другите природни паркове да бъдат активни и да правят проекти за финансиране с европейски пари по Оперативните програми.