Във Върховната Рада на Украйна днес беше гласувано постановление за създаването на нови райони в Украйна, съобщиха от МВнР.

"Отбелязваме с благодарност към украинските власти, че Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, в които има преобладаваща българска общност. В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини", казват още от министерството.

Гласуването на постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Премиерът Бойко Борисов също благодари на украинската страна в лицето на президента им Володимир Зеленски, че е защитил интереса и правата на българската диаспора там.

"Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленски, за изпълнените обещания за защита на правата на българите в неговата страна. 74 000 български граждани в Украйна ще живеят в общ административен район, реши днес парламентът на страната. Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район", написа във Фейсбук Бойко Борисов.