От днес Столичната община и Центърът за градска мобилност оставят глоби от 20 до 200 лева на паркиралите неправилно шофьори. До момента фишовете се пишеха само в присъствието на водача на автомобила. Освен на колата неприсъстения фиш ще бъде изпращан и по пощата.

Засега ще се проверява паркирането на столичните булеварди, по които се движи градския транспорт, и там, където има велоалеи. Глобата ще влиза в сила в момента на издаването на фиша, ще бъдат глобявани и водачите, които са оставили автомобилите си на аварийки.

Около 10 служителите на ЦГМ ще се включат в проверките. Контрольорите разполагат с електронни устройства, в които се въвеждат данните на колата и на водача. Дори и нарушението да е извършено от друго лице, фишът се пише на името на собственика на превозното средство, уточниха от Столичната община.

Контрольорите разполагат с нужната техника да направят проверка и да издадат фиша в найлонов джобче, за да бъде защитен от дъжд и сняг. Всеки водач, който е нарушил правилата ще може да плати санкцията по сметка на Столичната община в 7-дневен срок, включително и когато заплаща своите данъци.

Най-масовите нарушения са между 20 и 50 лева. За паркиране на тротоар глобата е 50 лв., а за инвалидно място 200 лв. Наложените глоби не се обжалват.

"Тази функция на ЦГМ ще позволи да се реагира на многобройните сигнали за неправилно паркирали автомобили, които пречат на движението, затрудняват трафика, блокират обществения транспорт, на достъпа до институции или паркират в паркове", коментират от общината.

Първоначално проверки за неправилно паркиране ще се извършват по основните пътни артерии, където се движи градския транспорт, уточни зам.-кметът по транспорт на София Кристиян Кръстев, който обясни, че има десетки сигнали за паркиране върху велоалеите.