Глобяват собственик на заведение в Пловдив за отрязано дърво пред търговски обект след сигнал на граждани и последвала проверка от  общинския инспекторат, предаде БНТ.

Вътрешноквартална улица в центъра на Пловдив, до университета по хранителни технологии, повече от 30 години е със зелена система от американски ясен. Пред търговския обект на Хасан Хамуд от Ливан има 4 дървета. Едно от тях минава през покрива на заведението за бързо хранене.

"На мен ми пречи, първо за клиентите е опасно, за хората, и заради водата, която ще влезе в дупката. Ще ми изгори цялата инсталация за ток", обяснява Хасан Хамуд.

Наближаването на дъждовния сезон и зимата още повече го разтревожило. И без да потърси разрешение от общината, отрязал дървото до нивото на тротоара и го оставил в зелена площ в съседство.

"Моят проблем е разрешен, нямам проблем повече сега", казва търговецът.

След подаден граждански сигнал за самонадеяната инициатива представители на Общинския инспекторат идват на проверка. Търговецът твърди,  че отдавна е подал заявление за премахване на дърветата от тротоара.

Това обаче не го оправдава, защото дървото обаче се намира на общински терен и единствено градини и паркове имат право да режат, обяснява Деляна Чалъкова - началник-отдел Пловдивски общински инспекторат.

За нарушаването на наредбата за опазване на обществения ред търговецът ще бъде глобен, защото го е направил без разрешително.

За отсичане на дърво глобата е от 1000 и 5000 лева. И търговецът от Ливан, който 26 години живее и работи в Пловдив, казва, че е ще понесе отговорността за действията си.

"Каквото казва закона, аз съм със закона, законът казва, сгреших - плащам", казва Хасан Хамуд.

А нарязаното на парчета дърво е готов да изнесе извън града.

"Аз лично ще ги ползвам, имам къща на село, ще ги ползвам за дърва", допълва той.

Дънерът на отсеченото дърво тежи не по малко от 300 кг, съдбата му обаче ще бъде решена от администрацията на пловдивския район "Източен".

Според експерти еколози мястото на отсеченото дърво вече няма да бъде залесено, защото няма достатъчно отстояние от конструкцията на търговския обект.