НАП готви писма до работодателите на длъжниците, с които ги приканва да преведат на агенцията дължимата сума от заплатата им. Това съобщава директорът на проходната агенция Красимир Стефанов пред вестник "Телеграф", цитиран от КРОСС.

Засега мярката ще се приложи само спрямо държавните служители. Първо дължимите суми ще се търсят от тях, като се разчита на съдействието на държавните институции, където длъжниците работят. Вече има списък на чиновниците с борчове към държавата. Има идея после да се пращат писма и до работодателите в частния сектор, поясни Стефанов.

Междувременно от вчера заработи новата онлайн система на КАТ за запазване на час за получаване на ново свидетелство на управление, с което от МВР се надяват да сложат край на огромните опашки от чакащи хора. Новата услуга стана възможна на сайта http://www.i-kat.оrg. Всеки гражданин, който желае да я ползва, обаче не трябва да забравя, че преди да се регистрира, трябва да е платил всички задължения по наложени глоби от пътна полиция, припомнят обаче от КАТ.

Подготвят се и промени в Закона за движение по пътищата, според които шофьорите, които са заснети от технически средства и навреме покрият задълженията си, може да плащат между 30% и 50% по-ниски глоби в КАТ.