Това съобщи главен инспектор Красимир Костов от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Охранителна полиция”, цитиран от "Фокус".

Глобите с електронни фишове се налагат от два месеца след изменението на Закона за движение по пътищата. По думите на Красимир Костов видеоконтролът в Европейския съюз е много по-широко разпространен и има много по-голям обхват. Той е изключително ефективен за въвеждане на една по-добра дисциплина и едно по-неагресивно поведение.

В момента работят 81 уреда за контрол, 16 стационарни камери. "Има 66 мобилни камери, монтирани в полицейски автомобили - и с отличителни полицейски знаци, и без отличителни. Обикновените радари, извън тези за видеоконтрол също работят и с течение на времето, когато се наситят основните пътища с видеокамери, обикновените радари ще отстъпят постепенно и ще се използват по ненатоварени участъци, по третокласни пътища и т.н.", каза още главен инспектор Костов.

През 2010 година са направени от стационарните и мобилните камери общо 287 879 снимки на нарушения, образувани са 165 000 преписки за налагане на наказания, от които 110 000 вече са реализирани, тоест по тези снимки са съставени актове. За останалите предстои да се съставят актове на шофьорите. Общо глобите, които са наложени по тези видеоснимки на нарушители, са за 11 млн. лева.

През периода от 2009 година до момента обаче има неплатени 735 375 фиша на обща стойност 20 825 000 лева. "Има твърде много неизплатени фишове, но този проблем скоро ще бъде разрешен, сега се обсъжда точно процедура – предоставяне на НАП на информация на електронни носители за неплатените фишове, които ще бъдат принудително събирани от нарушителите", допълни Красимир Костов.