Главният вход на Националния дворец на културата (НДК) в София ще продължи да бъде затворен, въпреки че Българското европредседателство приключи. Посетителите ще могат да влизат през входа откъм бул. "Витоша" (A4), който ще бъде денонощно отворен, съобщиха от двореца.

Вход Б2 откъм Моста на влюбените също ще функционира 7 дни в седмицата - от 08.00 ч. до 20.00 ч., а вход А4 ще бъде основен и ще е отворен денонощно.

От началото на септември се забранява влизането в сградата на лица във видимо нетрезво състояние, както и на такива, намиращи се под въздействие на упойващи вещества, съобщават от управата на двореца. Няма да се допускат зрители и посетители с обемисти багажи, с хладно и огнестрелно оръжие, пренасящи общоопасни вещества, материали и други. Няма да се допуска и внасянето на течности в сградата.

Главният вход ще бъде отварян само при големи събития, като изложения, базари и и няколко часа преди големи концерти в Зала 1. Тогава посетителите ще бъдат допускани в сградата след проверка за сигурност. За всички по-големи събития ще бъде осигуряван и специализиран медицински екип с линейка.

Причината за промяната е необходимостта от повишаването на сигурността в НДК.

Заради европредседателството вход А4, който беше основен за всички събития, беше снабден с модерни системи за контрол и проверка на влизащите, а в цялата сграда беше въведено видеонаблюдение и софтуери за защита на интернет. За целта държавата отпусна 12 млн. лева.