Главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов определи пред bTV сделката за F-16 честна, но, по думите му, договореният пакет орязва възможностите на американския самолет.

"Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли възможност за нанасяне на на високо точни удари, има ли бомби с лазерно насочване, или с gps насочване - не. Има свободно падащи бомби. Идеята тук с този пакет е точно това. Орязан е тотално. Самолетът е чудесен, но въоръжението е слабо. Тоест способностите на този изключително добър самолет му са сведени до способностите от 1913 година, когато отивахме над Одрин и пускахме една бомба", каза той.

Припомняме, че министърът на отбраната подписа по-рано днес договорите за покупката на американски изтребители за българските ВВС. Доставката е на осем нови самолета F-16 Блок 70. Предвижда се и обучение на пилоти и наземен персонал. Общата сума е 1,256 млрд. долара - в български лева това е около 2,1 млрд. лв.

"Това, което не е добре в сделката, е, че ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности за участие в различни роли", каза Стоянов пред bTV.

Според него идеята на пакета орязва тотално способностите на самолета.

"Изключително слабо е въоръжението, което се купува", добави полк. Стоянов и поясни, че американското правителство предупреждава българското, че при този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям.

По думите му, те препоръчват да вземем пълния пакет. Освен това той обясни, че според него цената на договора в годините ще расте, защото ще са нужни и ред обучения на инженерно-летателния състав.

"Относно контейнерите за целеоказване, тези със снайпер, в началото идеята беше да са 4, което е напълно приемливо за два самолета. Сега са редуцирани на два. Те няма да са обслужвани в България, а всичко, което е необходимо като технически прегледи, ще е в САЩ. Ако имахме обучени специалисти да обслужват тези контейнери, щеше да е по-евтино. Ако отидат на технически преглед, той ще отнеме 180 дни, а  ние ще останем с един контейнер през това време", обясни главният секретар на президента.

Полк. Стоянов добави и че логистичният пакет е ограничен. "Няма да имаме необходимите средства за обслужване, които трябва да бъдат разположени в една предна база за разполагане, т.е. самолетът ще може да работи само от една единствена база", коментира той.

По думите му, ако искаме да имаме едни многофункционален самолет с абсолютно всички способности, с обучен летателен състав, с необходима интегрирана логистична поддръжка, трябва да си позволим сумата за пълния пакет.

Стоянов обяви, че президентството не лобирало за конкретен самолет, а за ясни правила. Той допълни, че миналата година на среща в Брюксел президентът Радев е помолил колегата си Тръмп да не плащаме авансово машините.