Главният прокурор Иван Гешев коментира изявленията на обвинения бизнесен Пламен Бобоков, който тази сутрин заяви в телевизионно интервю заяви, че всичко в държавата се случва "с връзки", но той не "кадрувал", само препоръчвал най-добрите хора. Показа й SMS до премиера Бойко Борисов, от когото иска съдействие по случая с либийския танкер BADR.

"Не съм видял какво е извадил тази сутрин по bTV обвиняемият Бобоков, тъй като не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими, които могат да излагат различни версии", каза Гешев пред журналисти.

Докладвали му обаче за участието в телевизионното студио на бизнесмена.

"Той е признал, че съществува задкулисие и той участва в него. Говорил е за връзки и как се оказва влияние. Признал е за паралелна държава, в която участва. Точно това прокуратурата иска да прекрати - хора със стотици милиони да купуват медии, политици, партии, за да продължават да крадат безнаказано вече 30 години, а хората да живеят бедно", изтъкна главният прокурор.

По думите му цяла България знаела "кой е г-н Божков, а сега той е канонизиран от медии, свързани с Прокопиев и Донев". Гешев каза, че всички влезли в затвора твърдят, че са невинни, като все пак подчерта, че Бобоков още е обвиняем.

"Всички престъпници ще кажат, че са невинни и репресирани. Разликата е, че в затворите има предимно социално слаби лица. Не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние", допълни Гешев, цитиран от "24 часа".

И изтъкна още една разлика - че "тези роми в затворите не разполагат с финансовия ресурс да плащат на медии, политици, да ходят по студия". Не можели дори да си платят на защитници, а някои други си наемали адвокати, които са защитавали престъпника Брендо, да защитават и тях.

По повод разпространената днес от прокуратурата кореспонденция между Бобоков и President-Rumen Radev, Гешев каза, че не е запознат с това, но ако имало такива, означавало, че бизнесменът е излъгал, че не е общувал с президента.

"Ако е комуникирал с президента, ако е комуникирал с премиера, трябва да се прецени какво съдържат разговорите и дали е състав на престъпление", подчерта той.

Все още не бил направен пълен анализ на информацията от иззетите мобилни телефони и устройства на Бобокови, в които имало над 260 GB данни.

Гешев обясни, че за година и половина е натрупал много знания за обвързаността на богати хора, олигарси, медии и политици.

"Докато не се прекъсне връзката, няма да живеем добре. Ще продължаваме да сме с най-ниски пенсии и най-бедната страна в Европа. Ако искате, канонизирайте Божков, Цветан Василев, Бобоков, Арабаджиеви, Миню Стайков. Те крадат парите на българските граждани. След като на някого му харесва, нека ги канонизира. Но го прави не защото ги харесва, а защото те си плащат", допълни Гешев.

По повод заплаха срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов главният прокурор каза:

"Абсурд. Невъзможно е анархо-либералната общност, подсъдими и обвиняеми да заплашват журналисти. Само прокуратурата върши такива лоши неща. Разбира се, това е шега", уточни той и допълни, че ако има данни за някакво престъпление, прокурорите ще преценят.

Никодимов съобщи по-рано във Фейсбук следното:

"На 25 юни вечерта, буквално минути след като се излъчи репортажа с бизнесмена Пламен Бобоков, получих на вайбър следния приятелски съвет:

"Разбирам, че си журналист, а не изкопчия, но ще си позволя да ти дам приятелски съвет: не ходи в Борисовата градина и се движи сред хора. Приятна вечер".

Може да е случайно, може да е добронамерено - сами преценете".

Преди време журналистът беше пребит именно в Борисовата градина, но тогава заяви, че според него нападението е хулиганско, защото минавал случайно на това място.