Отсечката на Околовръстното между бул. "Братя Бъкстон" и магистрала "Люлин" е най-сложното съоръжение в целия Околовръстен път. Такова съоръжение в България не е правено. Това коментира главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ.

Той обясни, че строежът на метростанция до Витоша включва изграждане на нов транспортен хъб с нова автогара и буферен паркинг. "Ако намерим начин да направим интермодален хъб на Околовръстното, такова нещо ще бъде уникално за света", категоричен е главният архитект.

Той коментира проблема с къщата на Иван Гешов в София и обясни, че 50 000 лв. е последната санкция към собствениците, която е била намалена на 20 000 лв.

"Очевидно има нежелание от страна на собственика да я запази. Ние работим за механизъм, който да подпомага тези собственици чрез програмата за културно наследство", обясни главният архитект.

За дългоочакваната реконструкция на площад "Света Неделя" Здравков заяви, че в момента с екипа на италианските проектанти се събират изходни данни и от другата седмица започва работа.

"Заради пандемията просто нещата се отложиха", допълни архитектът.

Предстои и започването на работата по разширяването на пешеходната зона от улица "Съборна" до Градската градина.