При пътния инцидент в Харманли от 17 август правилата са нарушили както шофьорът на триколката, така и Георги Радев. Акт обаче неправилно е бил написан единствено на шофьора на триколката, заяви на брифинг в МВР гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор "Пътен контрол" към ГД "Национална полиция".

При инцидента, за който се разбра няколко дни по-късно, бащата на президента Румен Радев - Георги Радев, блъснал с автомобил "Мерцедес" електрическа триколка с човек в неравностойно положение на кръгово кръстовище в Харманли.

Подменени са първоначалните данни от инцидента от страна служители на МВР, дошли на мястото на инцидента, каза още гл. инспектор Рапчев. По думите му извършената проверка за алкохол и на двамата водачи е правилна. Служителите на пътна полиция обаче са допуснали поредица от грешки - те не са обезопасили мястото на произшествието и не са регулирали движението след пътния инцидент, допуснали са външни лица в близост до него, сред които и бивш кмет на Харманли, както и са оставили без надзор катастрофиралите МПС-та, отбеляза гл. инспектор Рапчев.

Най-голямото нарушение от служителите на МВР било, че сред многото хора, оказали се очевидци, "не са набрани необходими свидетели", за да се установи произшествието, подчерта той.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че дисциплинарната проверка по случая е приключила. Уволнен е един служител на министерството - полицаят Митко Станков, а други служители са наказани в различна степен.

Отстраненият служител не е изискал сведения и не е прегледал видеозаписи, изтъкна главният инспектор от "Национална полиция". По думите му няма информация за това, как е изтекло видеото в медийното пространство.

Служители на МВР не са декларирали над тях да е оказван политически натиск след инцидента, каза още гл. инспектор Росен Рапчев.