"Сега сме насочили вниманието си към "Пътна полиция". Идва лято, активен сезон, така че ако някой от КАТ мисли, че може да направи бързи пари, мога да го уверя, че това няма как да стане" - това заяви главен комисар Стефан Банков - директор "Вътрешна сигурност" в МВР, пред БНТ.

Той увери, че от ведомството ще упражняват строг контрол срещу най-разпространената корупционна практика от полицаи на пътя.


Комисар Банков разкри още, че схемата със задържаните полицаи от ГКПП "Калотина" изглежда елементарна на пръв поглед, но всъщност служителите не са взимали пари от самите лица, които са разследвали, а са настоявали те да бъдат давани в заведението.

"Така се създават условията те да бъдат препрани и изчистени, ако са маркирани. Полицаите познават много добре наказателния процес, познават способите", обясни комисар Банков. "Има много анализи къде в МВР има корупция, но служителите на КАТ, на "Гранична полиция" са на първа линия и имат най-пряк достъп с гражданите и когато вземат дори минимални суми от 5,10 лв, остава едно усещане за безнаказаност", заяви комисар Банков.

Той допълни, че е най-силно впечатлен от граничните полицаи, които вменяват на гражданите, че си плащат задължителни такси и се стига до това да се благодари на подкупващите полицаи от онези, които им дават пари.

Двама разследващи полицаи от "Гранична полиция" бяха задържани на Калотина в края на миналата седмица заради подкупи, които искали от разследвани за трафик на мигранти.

Първоначалната те настоявали за по 4000 лева на човек, но след това намалили таксата на 2000. Проведената специализирана операция бе контролирана лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Подкупните служители са задържани с белязани пари. За участие в престъпната схема е задържана и жена, управител на заведение, която трябвало да превърта парите от подкупите през оборота на заведението.