Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни (минават по отделен коридор). Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители.

Това отбеляза по БНР вътрешният министър Младен Маринов за задръстванията по ГКПП с Гърция.

"Предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората", изтъкна министърът и изрази съжаление, че решението не е само българско.

"Знаете случая с румънската граница в Русе - от наша страна, ние направихме инфраструктурата, но румънската страна още не е направила. Нашите действия решават проблема на Румъния, а ние чакаме Румъния да направи тяхната инфраструктура, за да реши нашия проблем с опашките", коментира Маринов.

"В случая на Гърция, знаете, че там контролът се извършва на една линия, което увеличава с 50% пропускливостта. Разбрали сме се с гръцките колеги те да повишат тяхната пропускливост, така че да използваме максимума. Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите. Това също ще доведе до по-облекчено преминаване, но като цяло и стратегически трябва да се мисли. Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне вътрешните граници, шенгенските, този проблем може би ще отпадне", отбеляза Младен Маринов.

Във връзка със задръстванията по магистралите у нас, той изтъкна, че по пътищата ще има засилено присъствие на органите на реда, но подчерта, че "пикът на придвижване от Западна Европа към Турция е юли месец, така че очакваме това нещо да продължи".

За съгрешилите полицаи

Министърът обеща да е "безкомпромисен" към служителите, които уронват престижа на ведомството.

"Заставам зад всеки служител, който си изпълнява съвестно задълженията, но не е достатъчно само в работата да е съвестен. Полицейският служител е полицейски служител през цялото време, затова ние трябва да сме за пример и такива действия не би следвало се толерират.

С началника на 6-о районно сме работили, добър професионалист е, компетентен, теоретично и практически подготвен, но, за съжаление, в определени ситуации, това поведение няма как да бъде толерирано, коментира министърът. Стана известно, че началникът на това полицейско управление в София - Петър Василев, е буйствал в заведение за бързо хранене в кв. "Лозенец" миналата седмица.

"По отношение на реализацията на дирекция "Вътрешна сигурност" - имаме такава реализация в Казанлък, там където имаме сигнали и те се потвърдят, действаме безкомпромисно. Всичко се докладва в прокуратурата. Под неин надзор се извършват и действията, каза Маринов във връзка с акцията на Вътрешния отдел от 3 юли срещу полицаи в града, свързана с подозрения за корупция (официално: длъжностни престъпления от общ характер).

За протеста на полицаите

"Смисълът на нашата работа е процесът да е непрекъсваем, така че ние не можем да работим само през деня. Нощен труд се налага да се полага и ще се полага! Надявам се да се обсъди проблемът, да се намери финансиране, така че да отговори на реалните потребности."

Това вътрешният министър каза във връзка с днешния протест на полицаите с искане за увеличение на заплащането за нощен труд. Протестът съвпада с отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на МВР.

Младен Маринов отбеляза, че ще направи всичко възможно проблемът със заплащането на нощния труд на полицаите да бъде разрешен. Маринов подчерта, че това е възможно в рамките на следващия бюджет.

"Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности. Така че мисля за следващия бюджет и, във връзка с обещаното увеличение на заплатите, ние да направим възможност това увеличение да бъде разпределено включително и да се покрият разходите за нощен труд", обясни министърът.

В рамките на 2-2,5 години няколко пъти е имало увеличение на заплатите, изтъкна Маринов.

"Разглеждам нощния труд като по-специфична дейност и правя всичко възможно да постигнем съгласие по отношение на размера и, естествено, това да се даде в перспектива в бъдеще", заключи вътрешният министър.