ВАП е разпоредила да бъде внесен протест в Административен съд-Пазарджик с искане за отмяна на спорния текст от местната наредба за опазване на обществения ред, с който беше забранено "публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места".

Гей активисти подадоха жалба срещу забраната, но прокурорът Стефан Янев я отхвърли, с мотива, че публичните прояви на сексуална ориентация са "пагубни за обществото". В постановлението си той дори сравнява хомосексуалната, бисексуалната и хетеросексуалната с геронтофилията, педофилията, зоофилията, некрофилията и фетишизма, които смята за форми на сексуална ориентация.

В официален документ на прокуратурата той е записал следното: "трета сексуална ориентация включва насоченост на индивиди от човешкия род към самите себе си – онанисти, маструбисти и ексхибиционисти и т.н.". След това изброява примери на възможни сношения на хора с животни в зоопарка, геронтофили, които дебнат пред театъра, хетеросексуален разврат пред мебелния магазин т.н.

„Тъй като сексуалната ориентация на индивида е нещо интимно, обикновено тя се споделя с другите индивиди или съмишленици интимно. Публичната й изява и демонстрация води до безсрамие, груба откровеност и пренебрежително отношение към обществения морал", аргументира се още магистратът, според когото забранителната общинска наредба "охранява морала на населението".

От ВАП обаче смятат, че тази част от наредбата, която забранява гей парадите, е незаконосъобразна и противоречи на националните и международните правни норми. 

Междувременно от младежка организация „Лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални действие" разпространиха прессъобщение, в което се казва, че българското право, „все още тъне в мрака на нормативно-хетеросексуалната парадигма, а постановлението на пазарджишката окръжна прокуратура е пример за едно дълбоко неразбиране на разглеждания проблем".
Според тях прокурор Стефан Янев се мотивира чрез свои лични сексоложки и морални теории, които противоречат на науката, българското законодателство и здравия разум.

„Личното невежество на Янев е негов личен проблем, който обаче се превръща в проблем на още 120 000 души, живеещи в община Пазарджик, когато той се опира на него, за да кове обществени правила и да прилага законодателство, което очевидно дори не е чел", коментира Марко Марков от „ЛГБТ действие".

От гей организацията бяха категорични, че ще обжалват и наредбата на общината, и постановлението на прокурора пред Върховна касационна прокуратура.