Главният прокурор Иван Гешев заяви пред медиите в парламента, че през последните дни се генерират постоянно скандали, което според него е целенасочена стратегия за дестабилизиране на държавата, съответно - избори, политическа конфигурация, която да устройва редица известни обвиняеми, като Васил Божков, Цветан Василев, Иво Прокопиев и други, която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на прокуратурата.

"Не казвам тези неща, които се публикуват дали са верни или неверни. Това е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че е целенасочена съзнателна стратегия. И тя е с ясната цел - дестабилизиране на държавата, и избори. Да се получи политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Васил Божков, подсъдимите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев. Тази конфигурация ще им върши работа за законодателни промени и унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова конфигурация, която правеше и подсъдимият Цветан Василев", обяви главният прокурор.

По последния скандал със снимки, за които се казва, че на тях присъства премиерът Борисов, главният прокурор коментира, че към този момент няма информация прокуратурата да се е самосезирала по случая.

Главният прокурор заяви още, че е получил снимка, простреляна с куршум, по повод на това той коментира: "Знам с какво се захващам, какво искам и какво ще направя. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората."

Той добави, че логично прокуратурата ще бъде подложена на натиск, тъй като това е естествена стратегия на хора с пари. Гешев уточни, че повечето хора, към които прокуратурата се е насочила през последните годни, са най-богатите в България.

"В България тези хора разполагат с медиен, политически и финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко", заяви главният прокурор.

Той отново наблегна, че прокуратурата не се притеснява да повдигне обвинение на всеки, за когото се съберат доказателства.

"След като можем да повдигнем обвинение на Божков, не ни притеснява нищо", поясни Гешев.

Той съобщи още, че прокурорът от Самоков, който доскоро наблюдава делото, при което дрогиран шофьор 2 пъти блъсна жена, е командирован в Козлодуй за три месеца. Това е станало вчера, а причината е подпомагане на колегите в дунавския град. Делото вече се наблюдава от Окръжна прокуратура в София.

А по-рано днес стана известно, че апелативната прокуратура в София проверява районната Прокуратура в Самоков, в която работят трима прокурори, един от които е командирования.

Пред депутатите от правната комисия Гешев заяви, че до 10 дни ще е готов докладът на ДАНС за втората група големи проверени приватизационни сделки и той ще бъде предаден за анализ на прокурорите, а съвсем скоро прокуратурата ще отчете и резултатите от борбата с битовата престъпност.

В доклада са описани 16 сделки. Предишният доклад включваше 14-те най-големи сделки. Общо се проверяват около 7000.

На днешното заседание на парламентарната правна комисия главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС, представляващият ВСС и главният инспектор представиха годишните доклади на съдебните структури, които представляват. Докладите бяха публикувани в началото на годината, но поради пандемията от коронавирус изслушването беше отложено за сега.

Главният прокурор посочи по време на обсъждането на неговия доклад, че според него делегираните български прокурори към Европейската прокуратура трябва да са минимум трима.

Гешев добави, че в Наказателния кодекс има доста престъпни състави, които трябва да се редактират.

Главният прокурор добави, че продължава проверката на приватизационния процес, като заяви, че за голяма част от сделките давността е изтекла. Гешев добави, че внимание ще се обърне на общинската приватизация.