Прокуратурата отчита спад на кражбите на автомобили, както и на телефонните измами. Това обяви във Велики Преслав главният прокурор Иван Гешев. Той е в града заради мащабна спецакция срещу битовата престъпност, която се провежда в три общини на територията на област Шумен.

"Благодаря на колегите от МВР, защото заради извънредното положение ситуацията е много тежка. Въпреки трудностите работата продължава и се отчита спад на кражбите и грабежите. Имаше дни, в които кражбите на автомобили бяха по 30 само в София. Днес има дни, в които в цялата страна няма нито една", изтъкна Гешев, цитиран от Нова телевизия.

Той отчете като огромен успех и по-малкото случаи на телефонни измами. Тази година те са 30, а според Гешев толкова е бил броят им за ден преди години.

"Прокуратурата, заедно с партньорите от МВР, смята да намали до минимум битовата престъпност", закани се главният прокурор.

И подчерта, че така държавното обвинение продължава работата по приоритетите си въпреки общественото напрежение и неспиращите искания за неговата оставка по време на протестите.

"София и жълтите павета не са България, трябва ясно да бъде казано, хората ги интересува основно битовата престъпност и за нас това е приоритет, заедно с корупцията по високите етажи. Правата на всеки български гражданин свършват там, където ти нарушаваш, започваш да нарушаваш чужди права", добави той. 

Заедно с него в Шуменско е и Стоян Темелакиев, който от края на миналата седмица е заместник-главен секретар на МВР, след като предшественикът му Георги Арабаджиев подаде оставка заради скандала със задържането на шефове от ГДБОП заради "чадър" над наркотрафиканти.

Очаквайте подробности за днешната акция...