В резултат на работата ми през последните години много хора се притесняват, че Прокуратурата активно осъществява правомощията си по противодействие на престъпността и че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея. Това заяви в Благоевград кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по повод организираните протести срещу избора и назначаването му.

Кандидатът за главен прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посетиха Благоевград, за да участват в Националната научно-практическа конференция на тема "Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието срещу корупционни престъпления в Република България", организирана от ЮЗУ "Н. Рилски".

 "Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизирането на прокуратурата и институциите, на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че вече започвам да имам съмнения", заяви заместник-главният прокурор.

По отношение на това, защо се създаде напрежение около изборът му, той заяви, че в резултат на работата му през последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите правомощия за противодействие на престъпността. "И това, че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Бяха повдигнати обвинения на хора, които медиите и хората наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) замрази огромни финансови активи, логично е да се засегнат много финансови, политически и икономически интереси. Някой хора просто се страхуват от закона, за щастие това е малък кръг от хора, които нямат практиката да го спазват", допълни Гешев.

Не се притеснявам от предстоящата процедура в четвъртък, поясни Гешев във връзка с това, че на заседанието си в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди указа на президента Румен Радев с който върна предложението за назначаването му за главен прокурор.

Той допълни, че на 10-часовото му изслушване не е имал причини да се притеснява. "Всеки българин може да си създаде впечатление за мен и работата ми. Прецедент е, че изслушването ми беше излъчвано на живо, което не се прави в нито една европейска държава", каза още Гешев.

Той отказа да коментира решението на президентът Румен Радев. "Той спази конституцията, произнесе се в обозрим срок с мотиви, обоснова се какви са причините за да върне указа, така че процедурата продължава. Аз му благодаря за това, че спази Конституцията. Дали тези аргументи ще бъдат приети, или не, ще видим", заяви Гешев.