Професор Люндеста, който е на посещение в България, изнесе тази сутрин публична лекция в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Може ли Нобеловата награда да донесе мир в света", предаде БТА.

Постоянният секретар на норвежкия Нобелов комитет призна, че е много трудно за страна като България да има своя лауреат на Нобелова награда в научните области. Необходимо условие за това е наличието на богати и водещи университети и научно-изследователски институти, сериозни средства и съответна инфраструктура, аргументира се той. Нобеловата награда за мир и особено за литература е нещо друго и България има няколко добри автори, отбеляза той.

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. Досега обаче нито един българин не е печелил престижния приз.
За Нобеловата награда за мир проф. Люндеста препоръча България да има повече номинации. Надявам се моето посещение да допринесе за това, "но мисля, че нямате очевиден кандидат", каза той.

Проф. Люндеста отчете положителни развития в България в периода след падането на комунистическия режим. Поехте по солиден път, посочи той, но предупреди, че това винаги е много трудно. Той определи като много положителен факт това, че България съчетава членството в ЕС и НАТО с поддържането на много добри отношения с Русия.

Професор Гейр Люндеста, автор на много книги на теми като международните отношения и модерната американска политика, е на посещение в България за първи път.

Норвежкият Нобелов институт е създаден през 1904 г., за да съдейства на норвежкия Нобелов комитет при присъждането на Нобеловата награда за мир - единствената, която се връчва в Осло, останалите Нобелови награди се присъждат в Стокхолм. Членовете на комитета са избирани от норвежкия парламент. Като директор на Нобеловия институт, проф. Люндеста е постоянен секретар на Нобеловия комитет. Той представя на комитета списъка на кандидатите за Нобелова награда за съответната година.

Нобеловата награда за мир е най-престижната награда в областта на мира и разрешаването на конфликти. Церемонията по награждаването е винаги на 10 декември - датата, на която Алфред Нобел умира 1896 г. Тази година Нобеловият комитет е получил рекорден брой номинации за нея - 237. През 2009 г. наградата бе присъдена на президента на САЩ Барак Обама за неговия необикновен принос в укрепването на международната дипломация и сътрудничеството между народите.