ГЕРБ и ДПС не са получили дарения за кампанията си за местните избори, а на коалицията "БСП за България" физически лица са дарили общо 338 000 лв. Това става ясно от публикуваните от Сметната палата отчети на партиите за разходите им за местния вот.

От ГЕРБ са похарчили малко над 2 млн. лв., от които над 446 хил. лв. за медийни услуги и близо 1,2 млн. за плакати и рекламни материали. Разходите на ДПС са 890 хил. лв..

"БСП за България" е дала около 1,2 млн. лв., от които 575 хил. лв. за медийни участия. Дарения от физически лица имат НФСБ и "Атака". Разходите на партията на Волен Сидеров са около 350 хил. лв. ВМРО е финансирала кампанията си от субсидията и членския внос - около 662 хил. лв.

Йорданка Фандъкова е похарчила 156 хил. лв. за спечелването на новия си мандат, а основният й опонент Мая Манолова, която загуби, е имала разходи за 190 000 лв. Манолова е получила 171 дарения от физически лица, Фандъкова не е декларирала такива. Кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев е финансирал кампанията си с лични средства и 73 дарения от физически лица. Разходите му са близо 24 хил. лв. На сайта на Сметната палата няма отчет на издигнатия от "Демократична България" Борислав Игнатов.

"Демократична България" се оказва с най-голяма дарение от бизнеса - 100 хил. лв. от старозагорската строителна фирма "Левкоин" ЕООД. "Универсстрой Стоянови" е предоставила безвъзмездно на коалицията два билборда за 2872 лв. Даренията от физически лица и кандидатите на коалицията са 24 хил. лв.

"Воля" е получила четири дарения от пловдивската фирма за производство на велосипеди "Макском" за общо 48 хил. лв. Фирмата е на Максим Митков, чиято съпруга Нина Миткова бе депутат от "Воля", но напусна по лични причини. Разходите за кампанията са малко над 141 хил. лв.

Коалиция "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, която след не успя да победи, но стана областен управител, е получила 5 хил. лв. от фирма "Стойчев и син-ДС", която се занимава основно с транспортно обслужване.

Партията на зелените е получила дарение от 10 хил. лв. от "Марели Системс", която се заминава с продажба на осветителни тела, и 3 хил. лв. от "Агро мел 2011", която има фуражен завод в Симитли.

НФСБ е декларирала непарично дарение от строителното предприятие "Възход-Арньо - Апостолов и Лазаров". От "Атака" са изхарчили около 350 хил. лв. ВМРО е финансирала кампанията си от субсидията и членския внос, а разходите са около 662 хил. лв.