По казуса "Джи Пи груп" прокуратурата е обвинила Георги Василев и Владимир Лозанов. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на прокуратурата.

Обвиненията са от 29 октомври и са за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. двамата са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. Василев има обвинение и за пране на пари. На обвинените са наложени мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв.

За престъпленията, които двамата са се сговорили да извършат, е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години.

Ето обвиненията срещу Георги Василев, както ги описва държавното обвинение:

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години - такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция - наредил банков превод от сметка при банка "Уникредит Булбанк" АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление - такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Ето обвиненията срещу Владимир Лозанов:

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години - такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.

На медиите беше съобщено на 14 ноември, че има обвинения по този случаи и че има наложени мерки на лицата.

Разследването е образувано след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Парите са запорирани от прокуратурата.

Разследването засяга множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна, разясняват от прокуратурата.

На 31 октомври информацията по случая е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

От прокуратурата описват и предприетите до момента процесуално-следствени действия по досъдебното производство на Софийска градска прокуратура, стартирало на 08.10.2018 г.:

1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.

2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка "Запор" върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.

3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.

4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.