"Религията днес" е най-новото предаване в ефира на БНТ. То ще се излъчва всяка събота от 16 ч. Водещ ще бъде журналистът Георги Милков, който се завръща в националната телевизия, съобщиха от БНТ.

Георги Милков е познат на зрителите от предаването "Плюс това" (2015-2018) и от многобройните му публикации и анализи на международни събития и новини, както и серията интервюта със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др.

С неподправен интерес към всичко случващо се около нас, Георги Милков ще ни представя историята и най-разпространените религии в България, както и поглед от света, отбелязват от БНТ.

"В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите на БНТ при спазване на принципа на независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно", коментира Ивайло Огнянов, програмен директор на БНТ1.

Предаването "Религията днес" е с образователен характер. То ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Предимство ще имат рубриките, посветени на историята и настоящето на православието, като традиционно вероизповедание в България.

У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители.

Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България - римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм.

В предаването ще гостуват хорови формации и състави, представящи шедьоври на православната музика. Ще бъдат разглеждани различни аспекти на християнската култура и изкуство. Ще се развива и рубриката "Под едно небе", представяща отделните религиозни вероизповедания в България. Тя ще се реализира от регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната.

"Религията днес" ще допълни линията от продукции за история и религия на БНТ. Заедно с познатите формати "История.БГ" (значими събития и личности от историята на България), "Джинс" (уникално по рода си предаване за генеалогия и родова памет) и "Домът на вярата" (документална поредица). Четирите предавания показват на зрителите традициите и духовния живот, запознават ги с онези обители и пазители на православната вяра, българщината през вековете и религията по света и у нас.

Кратка визитка на Георги Милков

Георги Милков е сред най-авторитетните журналисти в България. Той е с богат опит в електронните и печатни медии. Бил е международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ на предаването "Плюс това" по БНТ 1 (2015-2018), главен редактор на сп. TREND, а преди това и на българското издание на сп. GEO.

Завършил е "Журналистика" в Софийския университет "Климент Охридски" и още като студент започва да работи като репортер на вестник "24 часа". Повече от 20 години отразява международните новини от най-горещите точки на света, следи работата на българската дипломация и проследява на терен специални мисии и конфликти по целия свят. Работил е като специален пратеник по делото срещу българските медицински сестри в Либия, а като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др.

С подчертан интерес към история и религия, той е сценарист на документалната поредица "5 минути София" и автор на серия от интервюта в "24 часа" със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др.