Не знаем въобще дали биха били приети оставките на министрите. Тези хора най-вероятно все пак ще бъдат заменени с хора от ГЕРБ. Това коментира пред Нова тв Георги Харизанов от Института за дясна политика

"Всички ще продължим да се забавляваме със сериала в по-малкия коалиционен партньор. Там нещата ще стават все по-динамични", коментира още Харизанов.

"Не вярвам някой да е изненадан от това, което се случва. То не се случва за първи път, наблюдавали сме го и в предишни парламенти. Мнозинството като че ли е на път да се разпадне, но в последния момент сядат на масата, договарят се по някакъв начин, а за нас остава тайна това, което се договаря. Не мисля, че лидерите на ГЕРБ ще поемат този риск този път да отхвърлят подадени оставки", заяви социологът Юрий Асланов.

По думите му по-важно е да се опитаме да преценим дали преживяваме някаква политическа криза и до какво може да доведе тя.

Що се отнася до обръщението на президента Румен Радев, Георги Харизанов заяви, че "голямата изненада е, че той в някаква степен задраска и опозицията", като каза, че избори в непосредствен времеви хоризонт няма да отвори нова перспектива".

"Не мисля, че думите могат да променят в момента посоката, в която се развиват политическите процеси. Всичко е изричано много пъти от различни политици. Сега да се вторачваме в нещо, което ние сме констатирали и сме съгласни помежду си, само защото е казано от президента, ми се струва недостатъчно за анализа на положението, в което сме. Очевидно преживяваме един кризисен момент, който касае основно управляващите", заяви Юрий Асланов.

"Никой по този свят няма как да контролира пътни инциденти. Едва ли има изненадани от вчерашната реч на президента. Може би той задраска и опозицията. Трябва нова мисия и идея на изпълнителната власт, но няма смисъл от театър", каза Харизанов.

"Валери Симеонов има всички основания да престане да говори за оставка на Николина Ангелкова. Симеонов дължи серия от извинения", каза Харизанов.

"Не мисля, че оставките биха удовлетворили обществените очаквания. Има неща просто, което вече дразни избирателите. За мен обаче по-важно е, че засега ГЕРБ продължава да изпитва комфорт, защото реално срещу тях има само един единствен фронт. В момента, в който се открие втори фронт, той може и да обедини тази част от обществото, която просто не иска ГЕРБ на власт", каза Асланов.