Решението на върховните магистрати е публикувано на сайта на ВКС. Така съдът сложи край на проточилата се 17 години съдебна сага.

Тройното убийство в мезонета на семейство Кънчеви в кв. “Гео Милев” в София стана на 2 март 1997 г. Трите трупа бяха открити ден по-късно, а полицията арестува 17-годишния тогава Димитър Кънчев.

След като няколко пъти той бе оправдаван от различни съдебни състави на няколко инстанции, на 16 май 2011 г. Кънчев бе осъден за първи път ефективно. През май м.г. тричленен състав на ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд, което бе за 18 години лишаване от свобода.

По време на процеса бе доказано, че Димитър е застрелял баща си Николай Кънчев след поредния скандал за пари, които той не искал да му даде, за да играе хазарт. След това застрелял и съпругата му Миглена Кънчева, която влязла в стаята и видяла трупа. Накрая заклал момченцето, за да не го издаде.

Месеци след решението на тричленния състав на ВКС обаче подсъдимият поиска делото да бъде възобновено. Според адвокатите му доказателствата срещу него били незаконно събрани, а ВКС не е обсъдил нито един от аргументите на защитата.

Сега петчленният състав на ВКС с председател Евелина Стоянова постанови, че 34-годишният Димитър Кънчев правилно е признат за виновен, но несправедливо е осъден на 18 години затвор и затова намали наказанието му на 16 години затвор. Според върховните съдии сериозно смекчаващо обстоятелство е продължителността на делото.

От присъдата обаче ще бъдат приспаднати около 3,5 години, които Кънчев е излежал в затвора и следствения арест от 1997 г. досега.

В решението си ВКС казва, че от привличането на Кънчев като обвиняем на 4 март 1997 г. до първата присъда през 1999 г. и последвалите множество връщания на делото, не може да се каже, че държавата му е осигурила правото на справедлив процес в разумен срок.

Магистратите отменят наложеното от предходните инстанции обезщетение в размер на 10 000 лева, което Димитър Кънчев трябва да плати на роднини.

Решението на петчленния състав на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.