"Циганите" да не протестират пред МС, а в гетата - да вразумят хората там, заяви бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков пред ред Bulgaria ON AIR.

Вчера около 300 роми излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставката и извинение на вицепремиера Красимир Каракачанов заради думите му - "циганите са станали изключително нагли", по повод пребития в село Войводиново командос от двама роми. Вчера мъж от ромски произход пък нападна курсанти на Националния военен университет с брадва. За щастие няма пострадали, а нападателят е арестуван.

"Наглостта преминава всякакви граници. Който когото иска да сезира. Защо трябва да сме политически коректни, когато един престъпник и рецидивист е на свобода? Нашите военни и полицаи не бива да страдат. Крайно време е всички управници да се осъзнаят. Препоръчвам на протестиращите цигани да изместят демонстрациите си в гетата. Там да накарат хората да спазват законите и да пращат децата си в училище", категоричен бе ген. Димитър Шивиков.

Според него вината за състоянието на циганите в обществото се дели на три групи. На първо място той постави всички управленци, които нищо не предприеха 30 години, на второ място са неправителствените грантови организации, които само се възползват от парите, които получават. На трето място поставя самите цигани, които живеят с чувство на безнаказаност.

Това е среда, в която се създават аутсайдери, отбеляза той.

"Да вземем държавата преди 1990 година - независимо, че политиците сега я плюват с цел припечелване на политически дивиденти, имаше някаква политика за циганите и останалите малцинства. Тогава всички работеха, бяха образовани и се развиваха. Дойде преломът. Дойде демокрацията. И дойде разрушаването на държавността. Жертва станаха първо циганите. Те бяха уволнявани първи от предприятията, бяха оставяни на произвола. Те изпаднаха от обществото", подчерта ген. Шивиков.