Нямаме достатъчен брой изправни бойни самолети, а часовете за летене на пилотите от Военновъздушните сили са все още недостатъчни. Това е отчел командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев за 2021 година. Базата е основа за охраната на въздушното пространство на България и НАТО.

"Минимум от 1000 часа годишно трябва да имат във въздуха военните пилоти, посочва бригаден генерал Николай Русев. - Пилотите летят на тренировъчните L-39. Но това "не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29."

Недостигът се преодолява с "професионализъм и голямата натовареност на инженерно-техническия състав".

"Базата обаче не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет", допълва бригаден генерал Николай Русев, но уверява, че охраната на въздушното пространство е основен приоритет.

В отчета си командирът на "Граф Игнатиево" посочва, че е направен "сериозен анализ на всички предпоставки за възникване на инциденти и произшествия", след като изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разби в Черно море по време на учение.

Приоритет за 2022 година остава обучението на нови летци на МиГ-29 и адаптиране на летище "Граф Игнатиево" за новите Ф-16.

"Заради очакваните ремонти по летището, се очаква преместване на летателна дейност на друго летище", посочва още началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.