Подценили сме системата за сигурност в ДАНС. Това каза по bTV ген. Румен Миланов - бивш директор на НСБОП и на БОРКОР.

Вчера 55-годишен мъж, извикан на разпит в сградата на ДАНС, сложи край на живота си. При извършване на стандартна проверка на личните вещи преди влизане в сградата, той е извадил от дрехите си незаконно притежавано самоделно оръжие и се е самопрострелял.

Мъжът е член на управителния съвет на Българския национален съюз, а разпитът е бил във връзка с проверка за дейността на съюза и на "Луковмарш".

"Труд" съобщи, че самоубилият се е 59-годишният Емил Крумов от Перник, който през 1981 година отвлича самолет ТУ -134 на БГА "Балкан", изпълняващ редовен полет София-Варна.

"Отива на разпит въоръжен, не отива случайно - имал е предварителна нагласа за тази среща. Вероятно иска да даде знак", коментира ген. Румен Миланов.

По думите му в такива обекти трябва да се повиши нивото на сигурност и на контрол за притежаване на оръжие.

Във връзка с дейността на НСО ген. Миланов заяви, че е недопустимо лицата, които трябва да се охраняват, да си плащат. НСО не е търговско дружество. Този коментар ген. Миланов направи по повод предложението на ДПС да се охраняват определени лица, но ако те си плащат.

"Трябва да се запитаме кой критерий е по-важен - обемът на дейност (броят на хората, които охраняваме) или парите. Държавата казва, че иска да се охраняват определени хора, това струва еди колко си.

Ако не искат да намалят лицата, които трябва да се охраняват, трябва да се увеличат средствата от бюджета. НСО не е търговско дружество. Пазарлъци не трябва да се допускат", категоричен беше ген. Румен Миланов.