На този етап се справяме много добре с пандемията, увери по БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

Как ще върви ваксинирането

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на "Астра Зенека". Първата пратка от тази ваксина би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с "Пфайзер", където са минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. "Модерна" горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, в който е фиксирано, че той е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране, отбеляза шефът на Националния щаб.

Няма никакъв субективен елемент за броя ваксини, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%, уточни той.

Ген. Мутафчийски смята, че доверието към ваксините срещу новия коронавирус нараства.

На въпрос как вижда себе си, след като отмине пандемията, той отговори: "Само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай, това не е моето поле".