Днес генерал майор професор д-р Венцислав Мутафчийски беше удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза" на ВВМУ "Никола Вапцаров".

Ген. Мутафчийски заяви, че се чувства горд от оказаната му чест. В момента ВВМУ е едно от най-иновативните училища в света, най-престижно в България.

Венцислав Мутафчийски: "Изключително признателен съм, горд, че преди няколко години намерихме общ език с ВВМУ и с Медицинския университет-Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Вече 4-и курс имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат 2 специалности на веднъж и да запълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация. Сега е време да видим достойни офицери. След всяка среща с тези млади хора виждам, че този проект е обречен на безусловен успех. Тази специалност се радва на все по-голям интерес".

Снимка: ВМА

"Като учители имаме голямата отговорност и много се радвам, че тези деца, нашето бъдеще, попадна в ръцете на такива ерудирани преподаватели. МУ във Варна е уникален университет за България, който има отношение към бичове на съвремието като тероризма. Войната отдавна не е това, което беше, и което сте гледали по филмите. Изключително съм удовлетворен от програмата, която в МУ-Варна се надгражда всяка година. Моята отговорност към тези млади хора е да сбъднем техните желания, да им дадем всичко, което сме научили, да ги научим да мислят, да не заспиват до там, където са научили, да бъдат творци", коментира Мурафчийски.

По думите му, военната медицина вече изобщо не е оспорвана, а е утвърдена със своите научни постижения. 

"Нищожни са нещата от моята биография, в сравнение с това, което градим заедно със ВВМУ и МУ-Варна. Моето сърце е тук сред вас!", добави професрът.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че на поста във ВМА Мутафчийски е решил финансовите проблеми, с неговите мениджърски качества.

Дълги години армията изпитваше нужда от военни лекари, които могат да поемат обслужването на формированията. От направеното през последните няколко години... в перспектива бъдещите поколения ще берат плодовете, каза Каракачанов.