Пандемията COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на среща с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица.

Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

Снимка: Фейсбук профил на ВМА

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Снимка: Фейсбук профил на ВМА

Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.