"Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм със силен характер. Моите колеги в щаба са професионалисти, аз единствено не съм в тази област. Но моите задачи в последните години са в организацията на военното здравеопазване. Едно нещо с което не съм бил съгласен с него е отварянето на заведенията и това не стана. Също и с детските градини - докато нямаме опит да не отваряме, той обяви публично, че това е нашето мнение. Не винаги се съгласявам с г-н Борисов". Така началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос защо слуша министър-председателя Бойко Борисов. Той гостува в предаването "120 минути" по bTV, където отговаряше на въпроси, задавани му от деца. 

По време на интервюто стана ясно, че по-удобно се чувства в лекарските дрехи, отколкото в генералската униформа.

"В момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар. Работата ми е повече организаторска. Нямам нито лекари, нито военни в рода, но това беше осъзнато желание", казва в интервюто Мутафчийски. Той сподели и че е тестван за коронавирус около 7 или 8 пъти досега и смята, че е рядко.

"Ние непрекъснато се срещаме с много хора, би трябвало да сме отговорни към тези срещи", допълни генералът. 

Той поясни, че за момента тенденцията се запазва, каквато беше.

"Заразяването е на клъстери и фамилно без данни за дифузно разпространение. Възприехме модел, който се изповядва в Израел - 100 души на ден за три дни и се затягат мерките. Не трябва да се гледа бройката на болните, а възможностите на здравната система. Имаме най-голям ръст на заболели в болница, те са около 380", каза още Мутафчийски. 

"Знам, че много хора разочаровам с непопулярни мерки. За детските градини внимателно следим нещата. Детските градини са ключов фактор за младите хора да отидат да работят. В момента смятам, че е опасно да се отварят, трябва да следим в други държави като Дания и Германия и да преценим", отговори Мутафчийски на момченце, което пита кога ще се отворят детските градини.

Мутафчийски подчерта, че обществото е нямало рефлекс за спазване на дистанция, за носене на маски или ползване на други предпазни средства.

"Хората знаят, че не трябва да пипат наляво-надясно, че трябва в превозно средство да са с маска. Здравната ни система беше абсолютно неподготвена, а сега е доста по-подготвена, няма общо с това, което беше", отговори Мутафчийски на въпрос защо вече не се носят маски навън.

На въпрос "Защо кака трябва да ходи на матурите, има ли опасност и другата учебна година да сме вкъщи, генералът отговори:

"На матурите ще се носят маски от квесторите и учениците. Надявам се да свърши коронавирусът скоро. Много лекари казват, че топлото време ще повлияе, много казват, че това няма да се случи. Трябва да се научим да живеем с коронавируса. Изработени са механизми да не се нарушава учебния процес и децата трябва да се научат да се пазят", каза още той. 

В заключение подчерта, че децата са задали най-смислените въпроси, които е чувал досега.